Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gluren bij de buren

Gluren bij de buren

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Burendag bij studentenvereniging Circumflex

MAASTRICHT “De combinatie van hygiëne en studenten is altijd een puntje”, zegt Circumflexvoorzitter Joris van Wel in de keuken van sociëteit de Kaap. Toch is geen enkele ruimte verboden terrein tijdens de rondleiding afgelopen zaterdagmiddag. In het kader van nationale Burendag nodigde de studentenvereniging buurtbewoners uit voor een kijkje, en een hapje en een drankje.

Toen de vereniging tien jaar geleden het pand aan de Capucijnenstraat 120 betrad, was de buurt op zijn zachtst gezegd niet blij. Honderden willekeurig geparkeerde fietsen, feestjes en luidruchtige studenten kwamen de rust in de buurt niet ten goede. Een juridisch convenant was het gevolg. Sindsdien gaat het goed. “Hartstikke goed”, vertellen Maria Essers, voorzitter van buurtplatform Argus, en Van Wel. Het convenant is sinds twee jaar zelfs losgelaten. “We zijn heel blij dat we op deze mooie locatie mogen zitten. We doen graag iets terug voor de buurt”, aldus Van Wel. Voor workshops bloemschikken maakt de buurt inmiddels gebruik van de ruimten van de sociëteit en veel Circumflexers zijn overblijfmoeders in de wijk. “Mijn ervaring is dat elk nieuw bestuur nog beter zijn best doet dan het vorige”, vertelt Essers.

“Mooie bril”, zegt vicevoorzitter Michelle Oosterhoff tegen een buurtbewoonster wanneer de eerste gasten de hoofdzaal van de sociëteit binnenwandelen. “Het contact is goed en dat moet zo blijven”, aldus Oosterhoff. Daarom krijgen eerstejaars het buurtbeleid ingepeperd. Er zijn duidelijke regels die streng worden gecontroleerd. Je fiets parkeer je op de Markt of het Vrijthof en na 21.00 uur is praten in de Capucijnenstraat verboden. Leden die zich er niet aan houden krijgen een schorsing. Oosterhoff: “Iedereen komt graag, dus gelukkig gebeurt dat niet vaak.”

De wijk telt inmiddels zo’n vierduizend inwoners, maar slechts een vijftiental is op de opendeurdag afgekomen. Erg jammer, vindt buurtbewoner Emile Theunissen: “Er is toch veel werk en energie ingestoken.” De bierkelder van de Kaap, waar vijf vaten van elk duizend liter liggen opgeslagen, maakt de meeste indruk. “Deze worden wekelijks bijgevuld”, vertelt Van Wel. Verder bezoekt het gezelschap de keuken, de bestuurskamer met huisvogel Decibel, en zelfs de borrelzaal op de eerste verdieping, waar hier en daar nog sporen van een feestje van de avond daarvoor te vinden zijn.

Gemeenteraadslid Antoine van Lune (PvdA), ook aanwezig afgelopen zaterdag, is erg te spreken over het burendaginitiatief van de studentenvereniging. “Circumflex is echt een voorbeeld van hoe het contact met de buurt kan zijn. De vereniging neemt verantwoordelijkheid en brengt dit in de praktijk. Natuurlijk zijn er altijd incidenten, maar over de hele linie weten ze er iets van te maken.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: