Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verantwoordelijkheidsbesef

Verantwoordelijkheidsbesef

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Als seniorbeleidsmedewerker is mij de belangwekkende taak toevertrouwd om ons Hoge College op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de wereld. Niet de hele wereld, maar wel als het iets met hoger onderwijs te maken heeft. Dat wil wel eens frustrerend zijn, want dan kom ik met een nieuwtje en dan weten ze het natuurlijk allemaal al: ze lezen wel eens de krant en hebben zo hun connecties. Aan de andere kant denk ik: godzijdank, beter dat een ambtenaar een keer iets overbodigs inbrengt dan dat een bestuurder met glazige blik achter de feiten aanloopt. En dat doen ze hier niet hè, ik althans heb een Germanicus nog nooit op een glazige blik kunnen betrappen, om van de andere twee maar niet te spreken. Wel een verveelde blik, een geïrriteerde blik, een hoelangduurtdezevergaderingnog-blik, een kandatmensdrmondniethouden-blik, maar ja, dat is menselijk. En gelukkig blijft het daarbij, bij een blik, ze zèggen het allemaal niet. Ze zeggen héél veel niet. Zijn ze veel te fatsoenlijk voor.

Maar nu komt het: stel dat ze het wel zouden zeggen, dan komen ze in de problemen. Met de minister. Die heeft een commissie ingesteld (moet nog wel even door de Eerste Kamer, zo lees ik in ScienceGuide),  een ‘commissie beoordeling uitingen maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef’. Dat is een beetje een domme titel want het gaat er juist om dat die commissie gaat toetsen of iets in strijd is met dat maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef.  Of iets discriminatoir is. Het komt er bijvoorbeeld op neer dat Germanicus niet mag roepen dat hij alleen nog maar Duitsers aan de UM-poort wil verwelkomen omdat hij strontziek wordt van die luie Italianen, die onbetrouwbare Russen, die onverstaanbare Indiërs en die heupwiegende Brazilianen. Zoiets. Ik ga u niet vertellen of Germanicus dit allemaal echt denkt, zelfs ik kan niet in die machtige hersenpan koekeloeren, maar stel….

Waarom is er nu zo’n commissie? Dat is allemaal het gevolg van gedoe bij wat de Islamitische universiteit Rotterdam heette, vorig jaar. Die naam is intussen wijselijk veranderd. De rector daar had onvriendelijke dingen gezegd over Koerden, Armeniërs, homoseksuelen, joden, tegenstanders van Erdogan, vrouwen - die laatsten mochten bijvoorbeeld best geslagen worden. En die eersten waarschijnlijk allemaal ook. Deze zogenaamde universiteit was geaccrediteerd en kreeg dus overheidscentjes. Belastingcentjes. De als het om foute of goede moslims gaat immer alerte PVV-fractie in de Tweede Kamer diende een motie in (“uitspraken waren in flagrante strijd met het beginsel van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef”) dat de minister er iets aan moest doen en de accreditatie in moest trekken. Daar was een meerderheid voor maar mevrouw de minister kon niets doen omdat er geen wettelijk instrumentarium was. En dus komt er nu die commissie.

Ik met dit verhaal naar Germanicus. Dat-ie het natuurlijk van nature al doet maar dat hij nu nog meer moet oppassen met zijn woorden. Dat hij nooit meer iets mag zeggen wat zelfs maar heel in de verte naar discriminatie riekt. En dat hij zijn twee collega’s ook moest waarschuwen dat ze het maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef van de instelling niet uit het oog moesten verliezen.

Germanicus ontvangt me met een bulderende lach, na verschillende pogingen is het hem nog steeds niet gelukt de naam van de commissie er zonder haperen uit te krijgen, maar hij belooft zijn best te doen. Dan stelt hij een tegenvraag: “Lieber Albert, als iek dan keen dingen meer sagen mag uber allerlai leute, wie sitzt es dan bij jou??”

Ik kijk hem stomverbaasd aan. Hij schatert verder: “Weil jai toch auch altijd maar die leute beleidigt! Diese commissie ist nicht allein da vor oens, de besturenden! Als jai wat zegt is het ook de instelling die sjpreekt! En als jai iemand door das slijch haalt ben jai aan het discriminieren!  Dan roef ik de commissie maatsjappelich etcetera! Oend dan trekken wai jouw subsidie in! Haha! Endlich gerechtigkeit!

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)