Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Ik ken mijn buren niet en mijn vriendin woont in Japan”

"Ik ken mijn buren niet en mijn vriendin woont in Japan”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Daan Hovens (Tegelen, 1988)/ promovendus cultuur- en maatschappijwetenschappen/ vriendin/ woont in Maastricht

Ik heb vliegangst. Nee, maar ik heb wel extreem veel last van mijn oren bij het landen. Langzaam trekt het gevoel weg. Het is alsof je een paar dagen met je oren onder water zit. Kauwen, slikken, oordopjes: het helpt allemaal niet. Ik heb nu een neusspray die redelijk werkt. Tijdens mijn allereerste vlucht – op vakantie met twee vrienden naar Zweden, in 2007 – raakte ik een beetje in paniek. Ik dacht: ‘Wat is dit? Is dit normaal?’ Mijn vrienden hadden nergens last van. Toch ben ik het vliegen niet gaan mijden.

Limburgs is geen taal, maar een dialect. Als ik het wetenschappelijk benader dan is er taalkundig geen verschil tussen talen en dialecten. Het is meer een politiek en sociaal vraagstuk. Het gaat om erkenning en status. Ik ben in het dialect opgevoed en spreek het nog regelmatig, graag zelfs als het kan. Ik heb het ook nooit bewust afgeleerd. In Groningen, waar ik Scandinavische talen en Duits heb gestudeerd, was ik trots op mijn zachte g. Het was me de eer te na om ‘Hollands’ te praten. In Groningen vroegen ze vaak of ik uit België kwam. Het Limburgs is een toontaal, net als bijvoorbeeld Noors en Zweeds of Servo-Kroatisch. Dit betekent dat kleine verschillen in toonhoogtes bij de uitspraak van een woord invloed hebben op de betekenis. Zoals eike. Dat betekent in het Limburgs zowel ‘eitje’ als ‘gemaakt van eikenhout’. Buiten Europa zijn toontalen heel normaal, maar binnen Europa kennen we er maar weinig.

Trump of Kim Jong-Un Bij Kim Jong-Un heb ik het idee dat hij ten minste nog íets van een strategie heeft, hoe smerig ook. Ik moet er niets van hebben, maar vanuit de overlevingsdrang van het regime begrijp ik het wel. Hij provoceert en schetst een vijandbeeld van de Verenigde Staten om zijn eigen bevolking in het gareel te houden. Om het gevaar van buiten de baas te zijn, ontwikkelen ze bewust kernwapens. Elk ander land, hoopt Kim Jong-Un, zal het niet snel in zijn hoofd halen aan te vallen. Trump? Die is nogal wispelturig. Nee, ik vind ze allebei niks.

Wat er altijd meegaat in mijn koffer. Scheermesjes. Een baardje hoef ik niet te proberen, ik krijg alleen wat snorharen en willekeurige plukjes op mijn gezicht. Dat ziet er niet uit. Iedereen is wel een beetje ijdel, ik ook. Ik probeer er verzorgd uit te zien en gezond te leven. Ik moet erop letten dat ik geen ondergewicht krijg – veel mensen zullen jaloers op me zijn… Met mijn 1 meter 80 is het gezond om minstens 61 kilo te wegen. Ik neig te vaak naar 59. Deels heeft dat met mijn bouw te maken. Ik probeer regelmatig aan krachttraining te doen, thuis, dan ga ik opdrukken.

Beter een goede buur dan een verre vriend. Instinctief zeg ik ja. Maar voor mij geldt dat niet. Ik ken mijn buren niet en mijn vriendin woont in Japan. Ik heb haar ontmoet tijdens mijn onderzoeksstage aan de Universiteit van Osaka, zij was bezig met haar promotieonderzoek. Ik kwam er een paar maanden na Fukushima [kernramp als gevolg van een zeebeving in maart 2011]. Ik heb getwijfeld of ik zou gaan. Ik heb veel mensen gesproken en informatie opgezocht. Uiteindelijk concludeerde ik dat ik van die lange vliegreis waarschijnlijk meer straling op zou lopen dan van drie maanden Japan. Bovendien ligt Osaka honderden kilometers verderop. Mijn vriendin en ik kregen pas een jaar na onze ontmoeting een relatie. We zagen het in eerste instantie niet zitten. Toen we elkaar opnieuw ontmoetten, in Brussel, is het er toch van gekomen. Vijf jaar zijn we nu samen. Ze gaat Japan verlaten, maar vooralsnog is haar bestemming onbekend. Het zou ook Taiwan kunnen worden waar ze vandaan komt.

Wil je rijk of beroemd worden? Rijk. Ik denk dat je gelukkiger wordt van geld dan van beroemd zijn.

Welke krant valt er bij jou in de brievenbus? Oei, dat is een gewetensvraag voor iemand met een journalistieke opleiding. Ik ben sinds het begin lid van De Correspondent. Ook ontvang ik dagelijks een nieuwsbrief van Blendle, daarin komen alle kranten samen. Heel 21e-eeuws.

Daarom doe ik wat ik nu doe. Ik houd van de wetenschap. Na mijn masters euroculture en journalistiek begon het echt te kriebelen. Ik vond het heerlijk om te studeren en me op mijn scripties te storten. Uiteindelijk kwam deze promotieplek voorbij. Mijn oud-scriptiebegeleidster tipte me, ik zat in Japan. Het paste heel mooi omdat ik al eerder onderzoek heb gedaan naar meertaligheid op een Nederlandse en Duitse school in de grensregio. Nu focus ik op meertaligheid op de werkvloer in Limburg en Noordrijn-Westfalen.

Aantal voornamen: Eén. Daan. Mijn ouders zijn kerkverlaters. Ze hebben de communie gedaan, maar hebben de kerk bewust vaarwel gezegd. Mijn vader denk ik deels uit een soort van nuchterheid. Hij heeft niets met spiritualiteit. Deels was het ook een ideologische keuze, hij is altijd vrij links geweest, de kerk was te conservatief. Maar kan ook zijn dat hij het uit stoerheid heeft gedaan. Ik ben niet katholiek opgevoed, ik ga kerken binnen omdat ik het mooie gebouwen vind.

Waar droom je van? Ik wilde graag promoveren. Daar ben ik mee bezig. Ik wilde als freelancer naar Japan voor een correspondentschap, ook uitgekomen. Samen met mijn vriendin werkte ik er een aantal onderwerpen uit voor de website van de VPRO. Fantastisch! Zo hebben we een aflevering – met video en tekst – gemaakt over mannenmode in Harajuku in Tokyo, het centrum van de Japanse mode. Maar je wilt weten waar ik nu van droom. Het lijkt me leuk om ooit een bedrijfje te beginnen – de plannen zijn nog zeer vaag. Niet dat mijn leven is mislukt als het niet van de grond komt. Maar hoe mooi is het als je eigen project slaagt en dat je je idealen in de praktijk hebt gebracht.  

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)