Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Integriteit

Integriteit

Medewerkerscolumn

In een snelle reflex maande ik mijn telefoon, die tevens dienst doet als wekker, tot stilte. Ik zie nog net de lange reeks appjes die binnen zijn gekomen en besluit deze later te lezen. Net terug van een aantal intensieve dagen Barcelona met als achtergrond een onrustig decor van het, volgens de centrale rechter onwettig, Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. De Catalanen legden de uitspraak naast zich neer vanwege een volstrekt gebrek aan vertrouwen in de rechterlijke onkreukbaarheid in dezen. Het is nog erg vroeg en terwijl ik ontbijt, open ik de links die met de berichten zijn binnen gekomen. Eerst het krantenbericht, daarna Zondag met Lubach. ZonMW zou miljoenen aan subsidies onwettig hebben verstrekt. Dat zou Argos, een degelijk journalistiek onderzoeksprogramma in de uitzending van zaterdagmiddag hebben gemeld. Onterecht toegekende subsidies worden genoemd, maar het gaat over integriteit bij de beoordeling van wetenschappelijke subsidievoorstellen.

ZonMW is de subsidie-instelling die ressorteert onder het ministerie. Het is een belangrijk orgaan, want ze scannen voortdurend de vragen die in de zorg leven en vertalen dat enerzijds in beleidsvoorstellen voor de passende ministeries en anderzijds subsidieoproepen voor de onderzoekers. Voor zowel de zoektocht naar relevante actuele vragen alsmede de beoordeling van onderzoeksvoorstellen maakt ZonMW gebruik van experts, doorgaans wetenschappers actief in het onderhavige onderzoeksgebied. De beschikbare middelen zijn schaars en als je als onderzoeker jouw onderzoeklijn levend wil houden, dan moet je aanvragen. De kans op subsidie is niet groot, misschien een op tien bij een ervaren onderzoeker, terwijl er helemaal niet zo enorm veel onderzoekers zijn. Om experts te vinden die niet deelnemen aan de subsidiecompetitie en daarom volstrekt onafhankelijk een aanvraag kunnen beoordelen, is daarom niet eenvoudig.

Hoe los je dit probleem nu op binnen de huidige financieringskaders? Ik zou consequent starten vanuit wetenschappelijke integriteit. Maak het raamwerk voor onderzoekers zodanig dat deze onkreukbaarheid voortdurend in het vizier hebben, niet alleen door de juiste eisen te stellen, maar ook door passende omstandigheden te bieden. Men zou onderzoekers die in dezelfde subsidieronde mede wedijveren kunnen uitsluiten van beoordeling. Een onafhankelijke commissie van niet meer bij het arbeidsproces betrokken leden zou een alternatief kunnen zijn. Tegelijkertijd zou gesleuteld moeten worden aan de looptijd van subsidies. Voor de meesten geldt een periode van vier jaar. Grotere beschikbaarheid van langlopende programmasubsidies zou een deel van de voortdurende druk om aanvragen in te moeten dienen verminderen. Als we integriteit belangrijk vinden, dan moeten we het ook belonen.

Marc Spaanderman, hoogleraar Verloskunde

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)