Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Scènes uit een Russisch huwelijk

Scènes uit een Russisch huwelijk

Film: Loveless

Het verhaal: Het huwelijk van Boris (Aleksey Rozin) en Zhenya (Maryana Spivak) loopt op zijn laatste benen. Zowel Boris als Zhenya zijn aan een nieuwe relatie begonnen. Hun 12-jarige zoon Alyosha (Matvey Novikov) is daarbij een blok aan hun been en geen van beide ouders is van plan om de voogdij op zich te nemen. Maar dan verdwijnt Alyosha spoorloos.

Laat Ryan Gosling en Sylvia Hoeks gerust schieten:

- Te midden van de perfecte marketingstorm die voor Blade Runner 2049 wordt ontketend, zou het een mens kunnen ontgaan dat deze week één van de hoogtepunten van dit filmjaar wordt uitgebracht. De film heet Loveless en werd geregisseerd door Andrey Zvyagintsev. In zijn vorige film Leviathan (2014) schilderde Zvyagintsev Rusland af als een onrechtvaardig oord vol corruptie en drankmisbruik. Zijn kijk op Rusland is er sindsdien niet vrolijker op geworden, want ook Loveless is weer een sombere prent. Het verrotte huwelijk van Boris en Zhenya is een microkosmos waarin de Russische samenleving weerspiegelt: een kille ‘ieder voor zich’-maatschappij waarin het leven gedegradeerd is tot een strijd om geld, seks en status. Ondertussen gelden wel nog altijd aartsconservatieve sociale normen, en kun je dus maar beter voor je werkgever verzwijgen dat je in scheiding ligt.

- Loveless bevat de meest hartverscheurende close-up van dit filmjaar. Let even op het geluid in de bioscoopzaal als Alyosha’s van pijn vertrokken gezicht opduikt achter de badkamerdeur: zo klinkt ontsteltenis.

- Het zijn zware thema’s die Zvyagintsev behandelt, maar hij heeft zijn film dit keer de cadeauverpakking van het thrillergenre meegegeven, zodat we gerust over de toegankelijkste film uit zijn oeuvre mogen spreken.

-  Tijdens het filmfestival in Cannes won Loveless dit jaar de Juryprijs, maar op het gezicht van regisseur Andrey Zvyagintsev tekende zich vooral teleurstelling af. Niet zo vreemd, want voor veel festivalgangers was Loveless de gedoodverfde favoriet voor de Gouden Palm.

Jij zit dit weekend net als de rest van de wereld bij Blade Runner 2049:

- Denk niet dat dit een film is waarin het gezinsdrama louterend werkt en de ruziënde ouders tot inkeer komen. Sting zong ooit dat hij hoopte dat de Russen ook van hun kinderen houden, maar op basis van het hardvochtige Loveless mogen we daaraan twijfelen.

Het salomonsoordeel: Andrey Zvyagintsev schildert in claustrofobische, donkere tinten een portret van liefdeloze ouders in een samenleving waarin mensen blind zijn voor de emotionele noden van de mensen om hen heen. Een film die zich in je ziel nestelt, en daar voorlopig niet meer zal weggaan.

Mark Vluggen

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)