Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dubbele mythe: De anticonceptiepil kan geen kwaad / De anticonceptiepil veroorzaakt trombose

Dubbele mythe: De anticonceptiepil kan geen kwaad / De anticonceptiepil veroorzaakt trombose

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Naar het rijk der fabelen

“Ik wil jullie niet bang maken”, zegt Hugo ten Cate, hoogleraar klinische trombose en hemostase, iedere keer weer als hij derdejaars geneeskunde college geeft over de relatie tussen de anticonceptiepil en trombose. “Zo’n 70 procent van onze studenten is vrouw, een groot deel van hen is aan de pil. Die pil is een groot goed, niet alleen als voorbehoedsmiddel, ook omdat het de menstruatie regelt. Ik houd dus geen pleidooi tegen het gebruik ervan, maar geheel ongevaarlijk is het niet. Bij een heel kleine groep vergroot pilgebruik de kans op trombose.”

Ten Cate pakt er een schrijfblok bij en tekent in rap tempo een paar grafieken. “De kans op trombose is gemiddeld één op duizend. Die kans neemt toe als je ouder wordt, de meeste patiënten zijn boven de zestig. Bij jonge vrouwen, tussen de 18 en 25, is het risico klein: één op tienduizend. Gebruiken ze de pil, dan is de kans iets groter: zes op tienduizend. Het gaat dus om een heel laag percentage, maar omdat er zoveel pilgebruikers zijn, is het absolute aantal toch nog aanzienlijk.”

De twee stellingen ‘De anticonceptiepil kan geen kwaad / De anticonceptiepil veroorzaakt trombose’, zijn allebei niet waar, maar ze wegwuiven is ook geen goed idee. “De laatste weken kwamen vijf jonge vrouwen tussen de 16 en 36 op mijn spreekuur in de polikliniek met een longembolie. Er zitten dan belangrijke longaders verstopt door een bloedprop en dat geeft onder andere pijn op de borst, kortademigheid en vermoeidheid. De enige risicofactor die ik kon ontdekken was de pil. De oudste van de vijf had al drie weken last, was bij de fysiotherapie geweest en had van de huisarts het advies gekregen om wat minder intensief te sporten. Huisartsen denken bij jonge mensen met dit soort klachten eerder aan een verrekt spiertje, astma of een lichte longontsteking. Je ziet het ook niet aan iemand.”

Het heeft geen zin om elk meisje te gaan screenen op hogere gevoeligheid.  “Dan moet je achtduizend vrouwen testen om er één te vinden. Dat is niet kosteneffectief.” Ten Cate pleit wel voor een grotere alertheid, zowel bij de (huis-)artsen als de vrouwen zelf. “Heb je klachten, ga naar de dokter en opper zelf de mogelijkheid, houd ik mijn studenten voor. De huisarts kan via een testje meteen kijken of het risico op trombose reëel is.”

Wie eenmaal trombose  heeft gehad door pilgebruik, kan het beste deze vorm van anticonceptie  links laten liggen.  “Een spiraaltje kan wel, ook de mirena- spiraal waar een zeer kleine hoeveelheid hormoon aan is toegevoegd. Dat heeft geen effect op de bloedstolling; dat staat wel nog op de bijsluiter, maar ten onrechte.”

Trombose en beroerte

Herken trombose en red levens. Zo luidt het motto van de middag die het MUMC+ op vrijdag 13 oktober in het kader van de Wereld Trombose Dag organiseert. Naast verschillende lezingen van wetenschappers over o.a. trombose en beroerte en trombose en longembolie, zal er ook een patiënt geïnterviewd worden.

Meer weten: www.mumc.nl en www.trombosestichting.nl

Dit is een serie waarin wetenschappers misvattingen op hun vakgebied naar het rijk der fabelen verwijzen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: