Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Als je drie dagen in de sneeuw moet slapen, kom je jezelf wel tegen”

“Als je drie dagen in de sneeuw moet slapen, kom je jezelf wel tegen” “Als je drie dagen in de sneeuw moet slapen, kom je jezelf wel tegen” “Als je drie dagen in de sneeuw moet slapen, kom je jezelf wel tegen” “Als je drie dagen in de sneeuw moet slapen, kom je jezelf wel tegen”

Photographer:Fotograaf: Defensie/archief studenten

Studenten in het Korps Nationale Reserve

Een helpende hand bieden bij watersnood, helpen bij grote evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse, deelnemen aan ceremoniële activiteiten tijdens Prinsjesdag en herdenkingen. Veel mensen denken dat het Korps Nederlandse Reserve (Natres) – de officiële naam van het Nederlandse reserveleger – alleen in actie komt wanneer ons land wordt binnengevallen, maar ook in vredestijd is er genoeg te doen. Deze drie studenten vinden het de ideale bijbaan.

Als klein jongen vond Bram Boots, derdejaars International Business, het leger al “machtig mooi. Ik wilde gevechtspiloot worden, zo’n machine is natuurlijk heel stoer op die leeftijd. En eigenlijk is dat nooit uit mijn hoofd gegaan.” Helaas bleken zijn ogen te slecht, bij meer dan -2 of +2 is het einde verhaal. “Ik kan wel door de keuringen komen, maar dan moet ik een laserbehandeling ondergaan.” Hij besloot eerst te gaan studeren. “Dan heb ik altijd een plan B, ik vind mijn studie ook heel interessant.” Door een stand tijdens de Inkom kwam hij in aanraking met het Korps Nationale Reserve. “Het leek me een mooie manier om aan het leger te proeven.” Ook Minoesj van Steyn, vijfdejaars geneeskunde, ontdekte de Nationale Reserve tijdens de introductieweek. “Ik wist al vrij vroeg in mijn studie dat ik graag militair arts wilde worden, dit geeft me een betere basis.” Mede-geneeskundestudent Joep Gerets, vierdejaars, kreeg de tip van een militair toen hij twijfelde tussen de universiteit en defensie. “Hij zei: ‘Je bent pas 17 en je hebt amper levenservaring. Ga anders eerst studeren, en dan kun je tijdens je studie al proeven aan het militair zijn bij Natres. Dan kun je over een paar jaar een bewustere keuze maken of je echt in dienst zou willen gaan of niet’.”

En dus staan ze alle drie twee keer per maand klaar om op oefening te gaan. Meestal met hun peloton (30 mensen), soms met de hele compagnie (120) van Zuid- en Midden-Limburg. Ze krijgen bijvoorbeeld schietoefeningen, maar werken ook met scenario’s. “Sinds de aanslagen in Parijs speelt een terroristische aanslag in Nederland daar vaak een rol in”, vertelt Gerets. “De verbroedering die je voelt als je tijdens zo’n oefening een opdracht tot een goed einde brengt, geeft een enorme kick.” Het is op die momenten dat je de saamhorigheid in de groep voelt, beamen Boots en Van Steyn. “Je leert samenwerken, discipline, hoe om te gaan met stressvolle omstandigheden”, zegt Van Steyn. “Je leert niet alleen vaardigheden, maar ontwikkelt je ook op persoonlijk vlak”, aldus Gerets. “Als je drie dagen in de sneeuw moet slapen, kom je jezelf wel tegen. Het is uitdagend en avontuurlijk.” En, ook niet onbelangrijk, je staat in dienst van de samenleving. “Je medemens kunnen helpen is voor mij de hoofdreden om dit te doen”, zegt Boots. “Het is een betekenisvolle bijbaan”, voegt Gerets eraan toe. “Iedereen die het doet is ontzettend gemotiveerd.”

Behalve de praktijkoefeningen, krijgen de reservisten ook theorielessen. “Daar bespreken we bijvoorbeeld militair recht en ethiek”, vertelt Van Steyn. “Wat is goed, wat is fout.” Ook bespreken ze casussen. “Mag je in een bepaalde situatie schieten of niet. Het is interessant om te zien hoe iedereen daar anders over denkt, ook omdat ons korps echt een dwarsdoorsnede van de bevolking is. Iedereen heeft een heel andere achtergrond”, zegt Boots. “Je weet natuurlijk nooit van tevoren hoe je echt zult reageren als je beschoten wordt of zelf moet schieten”, meent Gerets. “Het enige wat je dan kunt doen is terugvallen op je drills en skills.”

Is er met al dat drillen nog ruimte voor een ‘echt’ studentenleven? “Je kunt gewoon uitgaan, alleen de dag voor een oefening is dat niet slim”, lacht Gerets. “Als je daar moe en met een kater aankomt, sturen ze je weg. Terecht, daar heb je niets aan. Maar dat geldt ook voor mensen die in een voetbalteam spelen. Die moeten ook op zondag voor de wedstrijd fit zijn.” “Verder zijn ze heel flexibel”, zegt Boots. “Ik moet voor mijn studie een half jaar naar het buitenland, dat is geen enkel probleem.” “Werk, studie en gezin gaan altijd voor”, vult Van Steyn aan.

Nu ze al een paar jaar aan defensie hebben mogen proeven, is natuurlijk de grote vraag: willen de studenten ook echt het leger in? Bij de mannen beginnen de ogen te glinsteren en Van Steyn knikt. “Militair arts lijkt me nog steeds erg mooi, Het is zo divers, tijdens de opleiding loop je ook mee met een huisarts, een bedrijfsarts en op de spoedeisende hulp. Maar ik wil het nog even afwachten, tijdens mijn coschappen zie ik ook andere specialisaties zie die me interesseren.” Gerets overweegt nog een andere optie. “Er is een bepaalde eenheid van medisch specialisten die af en toe een half jaar op uitzending gaan. De rest van de tijd werk je gewoon in een ziekenhuis.”

Voor hen allemaal, maar vooral voor Boots, is de hobbel de keuringen, zowel fysiek als mentaal. “Wij zijn ook gekeurd, maar er zijn verschillende gradaties in”, zegt Gerets. Die voor vlieger – Boots’ droombaan – zijn erg pittig. “Vooral de stressbestendigheidstest.” Hij bekijkt het nuchter. “Mocht het niet lukken, dan heb ik altijd nog mijn bachelor om op terug te vallen. En dan blijf ik reservist.” Doet hij dat ook uit vaderlandsliefde? “We mogen in Nederland best wat trotser zijn op ons land.”

Korps Nationale Reserve

Er zijn in Nederland ongeveer drieduizend reservisten. Hun hoofdtaak is het bewaken en beveiligen van Nederlands grondgebied. Daarnaast worden ze onder andere ingezet om de openbare orde te bewaken, militaire bijstand te verlenen bij rampen en de wacht te houden bij kazernes en luchtmachtbasissen. Er zijn drie bataljons in Nederland. De UM-studenten horen bij het 30 Natresbataljon dat onder commando valt van de 13 Lichte Brigade in Oirschot en ingezet wordt in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Iedereen die tussen de 17,5 en 55 jaar oud is kan zich aanmelden.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2017-10-05: P.Derkx
Ik vind het een heel goed interview.
Goed geschreven en het geeft een goed inzicht wat jongeren
bezig houd binnen de natres.
Petje af voor hun doorzettings vermogen

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: