Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Psychische problemen

Psychische problemen

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Word ik me deze week toch weer opgeroepen door het hoogste gezag! En deze keer in drievoud zelfs, alle leden van ons Hoge College die mij verwachtingsvol aankijken. Of ik naast mijn eigen vaste hoekje in dit blad ook nog wel eens een ander stukje lees….Ja, hallo, zo’n selfkicker ben ik nu ook weer niet hoor, natuurlijk doe ik dat. Of ik dan ook de twee verontrustende Engelstalige columns heb gelezen over studenten met psychische problemen? Buitenlanders in nood? Jazeker heb ik die gelezen, en jazeker, het is erg, ellenlange wachtlijsten bij de studentenpsychologen terwijl je je familie in Azerbeidzjan mist; stigmatisering van mensen die wel eens een paniekaanvalletje hebben of zo.

Maar, zo vroeg ik aan ons triumviraat (sorry mevrouw de rectrix, ik gebruik het woord hier geheel genderneutraal), is hier een rol voor mij weggelegd? Vraagt u van mij een zelfdragende notitie waarin ik alle psychische problematiek aan deze prachtinstelling a) in kaart breng en b) van een passende oplossing voorzie?

Jaaaa!, klonk het driestemmig, dàt willen wij!

Daartegen, lezer, was ik natuurlijk niet opgewassen. Drie opgewonden gezichten van drie topbestuurders die straks, dat weet ik zeker, geen genoegen gaan nemen met een middle-of-the-road oplossing, met een lullig plan voor een divers samengestelde taskforce die dan met een zogenaamd breed gedragen en dus halfhartig projectvoorstel komt. “Wij willen nooit meer een taskforce!” riep het drietal in koor, “wij gaan ons daar niet meer achter verschuilen, dat heeft al veel te lang geduurd, wij gaan voortaan zelf glashelder beleid bedenken dat we ter goedkeuring voorleggen aan de juiste instanties, en dan zien we wel of er draagvlak is!”

Nou, geacht College, zeg ik, dan skip ik u vast uit mijn lijstje van mogelijke gesprekspartners in het kader van de psychische gezondheid aan de UM, want wat ik hier zie getuigt van een meer dan blakende geestelijke welstand. Ik zal me concentreren op de zwakkere schakels in de keten.

Ze knikten vergenoegd, zo wilden ze het inderdaad horen.

Maar eenmaal buiten gehoorsafstand vroeg ik me toch wel hardop af waar ik die zwakkere schakels precies moest lokaliseren. Op de Berg zelf? Ho, nee, absoluut niet! Louter krachtige en vooral evenwichtige persoonlijkheden! Ik moet nog een tijdje voort hiero.

Eenmaal achter mijn pc viel mijn oog op een paar artikeltjes over de jongste ontgroeningsperikelen. Daar viel het kwartje. Want als hier geen psychische problematiek, wat zeg ik, psychische nood, aan de orde is, dan eet ik mijn schoenzolen op. Wat zijn de ingrediënten? Een studentenvereniging die vorig jaar een forse waarschuwing kreeg, wordt dit jaar opnieuw betrapt op dingen die niet door de beugel kunnen. Terwijl ze weten dat ze extra in de gaten gehouden worden.

Waar wijst dat op? Op verregaande nonchalance? Gebrek aan werkelijkheidszin? Puberaal verzet?

We zijn er nog niet: de vereniging ontkent alles; er is niks gebeurd. Onwil om de werkelijkheid onder ogen te zien? Leven in een fantasiewereld?

Vervolgens belanden we in de overtreffende trap van zoekgeraakte identiteiten en dubbele persoonlijkheden: in de universiteitsraad bepleiten de leden van deze vereniging géén straf, of een lichtere. Vanaf de publieke tribune? Tijdens het sprekerskwartier? Nee, ze zitten zelf in de raad. En ze zijn tegelijkertijd het onderwerp. Met hun dubbele pet willen ze graag dat de vergadering besloten blijft omdat het allemaal zo ‘gevoelig’ ligt, en daar zeggen ze dan dat ze het allemaal ook niet weten omdat de vereniging nog zo jong is, namelijk pas 35 jaar. Hoe lang moet je bestaan voor je het snapt? Vindicat bestaat 200 jaar. Waren er toen ook al overbelaste studentenpsychologen?

Albert Bergbroeder

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: