Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Met natte haren in de onderwijsgroep

Met natte haren in de onderwijsgroep

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

De zeven zonden van triatleet Maya Kingma
 • Hebzucht. Ik ben eerder gretig. Ik wil altijd winnen. Maar in het dagelijks leven ben ik niet hebzuchtig. Ik kan heel blij zijn met kleine dingen. Mijn spullen moeten goed zijn, niet duur of mooi. Zo ben ik ook opgevoed. Mijn zonnebril hoeft echt geen Oakley te zijn. Triatlon is een dure sport. Je hebt een wetsuit, een fiets, loopschoenen en begeleiding nodig. Gelukkig heb ik sponsoren en draagt de bond een steentje bij.
   
 • Gulzigheid. Als topsporter probeer ik gezond te eten en te letten op mijn eiwit- en ijzerinname, maar ik ga niet alles precies afwegen. Mijn gewicht en lichaamssamenstelling (vet, spiermassa, water) zijn in balans als ik veel train. Ik vind dat iedereen zijn dieet wel eens mag loslaten. Voor mijn verjaardag heb ik van de selectie zes repen chocolade gekregen. Die zijn volgende maand wel op. Maar ik snoep nooit voor een training. Het bloed moet naar je spieren, niet naar je maag. Wel ben ik soms te gulzig met trainen. Mede daardoor heb ik nu een kuitbeenblessure.
   
 • Onkuisheid. Ik stond een keer op de facebookpagina Triatlon Babes. Toen heb ik meer dan 600 likes gekregen. Leuk, maar toch vind ik het ergens zonde. Het moet om de sport gaan, niet om het uiterlijk. Ik ben niet losbandig. Ik heb een vaste vriend. Voor de wedstrijd ligt alle focus bij de wedstrijd: parcours verkennen en verder neem je je rust. [Grinnikt] Na een wedstrijd is seks geen probleem.
   
 • Jaloezie. Ik win graag gouden medailles, maar als ik ze niet verdien, dan ben ik niet jaloers. Ik geef zwemles en nu ik geblesseerd ben vind ik dat soms moeilijk, dan ik wil het liefste meetrainen. Van huis uit ben ik zwemster, geen hardloopster. Ik kan ‘jaloers’ zijn op atleten die beter rennen en geen last hebben van de schokbelasting bij het hardlopen. Maar dat gaat bij mij al steeds beter. Aan de andere kant: ik kan goed zwemmen.
   
 • Luiheid. Ik kom uit een actieve familie. Ik geef liever een zwemtraining dan dat ik thuis naar Netflix kijk. Maar als ik ’s avonds na een flinke training met mijn vriend op de bank lig, vind ik het fijn als hij onze drankjes inschenkt. Op rustdagen ga ik meestal naar de uni. Gemakzuchtig ben ik met opruimen, maar zelfs als het rommelig is, weet ik altijd precies waar alles ligt.
   
 • Woede. Ik ben niet zo snel kwaad. Dat heb ik van mijn moeder. Zij heeft ook heel veel geduld. Als ik verlies, dan ben ik vooral boos op mezelf. Dan had ik harder moeten trainen of me beter moeten voorbereiden. Als ik zou ontdekken dat iemand doping gebruikt, dan zou ik echt heel kwaad worden, maar gelukkig heb ik dat nog nooit meegemaakt. Als topsporter heb je een voorbeeldfunctie.
   
 • Hoogmoed. Ik ben eerder realistisch. Ik overschat wel eens hoeveel mijn lichaam aankan. Tijdens de training weet ik vaak dat het te veel is, maar ik ga toch door. Wel ben ik ijdel. Op sportgala’s of met leuke uitstapjes zie ik er graag goed uit. Maar tussen twee trainingen, als ik les heb, ga ik me niet speciaal opmaken. Dan zit ik gewoon met natte haren in de onderwijsgroep.

Maya Kingma, 22, master Cognitive Neuroscience, geboren in Breda, woont in Sittard

Traint zo’n 20 uur per week, lid van studenten triatlonvereniging Ferro Mosae en deel van de selectie voor de Olympische Spelen in Tokyo, traint voor het WK in 2018 en de Olympische Spelen in 2020

Beste prestaties tot nu toe: 14e in de World Triathlon Series in Leeds, 9e bij de WK junioren 2013 en meervoudig Nederlands Kampioen openwaterzwemmen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)