Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik vind het moeilijk om mezelf te promoten”

“Ik vind het moeilijk om mezelf te promoten”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Paul Hick (1957, Gulpen)/ clustermanager IT en Facilities bij de SBE, sinds 2000/ getrouwd met Gusta, en vader van twee dochters, Daisy (21) en Tessy (23)/ woont in Gulpen

Zoals je aan de naam Hick kunt horen, heb ik Engelse voorouders. Nee hoor, veel Hicken wonen in de driehoek Aken, Eupen, Maastricht. Het komt uit het Frans en betekent ‘boer’ en ‘hik’. Een verre achterneef heeft de familiegeschiedenis ooit uitgeplozen tot 1644. Na de dood van m’n overgrootvader, rond 1900, vestigde overgrootmoeder zich met acht kinderen in Gulpen. Drie dochters en vijf jongens, van wie er maar één is getrouwd, mijn opa. In het familie-DNA zit een neiging om vrijgezel te blijven. De broer van mijn vader had drie zonen van wie er ook maar één is getrouwd. Zelf was ik ook aan de late kant, ik trouwde op mijn 29e. Het kan even duren voordat je de juiste tegen het lijf loopt. De meeste vrienden waren al een paar jaar onder de pannen.

Apple of Windows? Windows. Eind jaren tachtig kwam ik als de eerste facultaire systeembeheerder bij de toenmalige Faculteit der Economische Wetenschappen. Studenten gebruikten toen Apple en medewerkers MS-DOS. In 1993 stapten we over op Windows. Apple was duurder en in 1997 verdween de laatste Apple Macintosh uit ons gebouw. Ik heb Apple altijd gewaardeerd om zijn eenvoud, maar Windows was goedkoper en voldeed prima. 

Sinds ik koninklijk ben onderscheiden, is het leven een stuk makkelijker. Daar heb ik niets van gemerkt, geen voorkeursbehandelingen of iets van dien aard gehad. Het was de carnavalsvereniging, waarvan ik achttien jaar president was, die het lintje had aangevraagd. En toen heeft het de koning behaagd om mij Lid van de Orde van Oranje Nassau te maken. Je krijgt een lintje voor dagelijks gebruik en een medaille voor speciale gelegenheden. Nee, die hangt niet boven de tv, maar ligt ergens in de kast. Ik ben lang republikein geweest, maar naarmate ik ouder werd zag ik meer en meer het nut van het koningshuis, de verbindende kracht ervan.

Ik kom uit een rood nest. Nee, niet echt. Politiek gezien zaten we in de KVP-hoek [een van de voorlopers van het CDA], maar het speelde geen belangrijke rol in ons gezin, net zo min als religie. We waren katholiek maar niet streng in de leer. Mijn vader werkte als mijnwerker in Heerlen, we hadden geen geldzorgen. We konden een auto betalen en gingen in de jaren zeventig op vakantie. Mijn vader had een brede kijk op de wereld. Die heeft hij gekregen nadat hij twee jaar als dienstplichtig militair in Indonesië had gezeten. Al met al heb ik een plezierige jeugd gehad, weinig stress. Ik heb Atheneum gedaan en daarna de HTS. Mijn ouders vonden leren belangrijk en stimuleerden me daarin. Ik heb even overwogen om geneeskunde in Maastricht te doen, maar elektronica was booming toentertijd.

Laatste boek? Een trilogie met inspector Morse. De drie titels ben ik vergeten. Ik had het van mijn overleden zwager gekregen, weggooien vond ik zonde. Ik hou vooral van detectives, thrillers en sciencefiction. Tom Clancy is mijn favoriete schrijver. Bij hem weet je in het begin nooit waar het heen gaat, dat blijkt later pas. Zijn verhalen hebben soms ook iets voorspellends. Een paar jaar vóór 9/11 dook in een van zijn boeken een vliegtuig het Capitool in.

Waar zit je zwakke plek? Ik vind het moeilijk om mezelf te promoten. Ik was als kind heel schuchter, als de dood voor spreekbeurten. Later ben ik daar overheen gegroeid en heb ik me in de verenigingen maar ook bij de SBE duidelijk laten zien. Tenminste, als het over de zaak gaat. Daar knok ik voor, niet voor mezelf, dat vind ik nog steeds lastig. Het voelt al snel als borstklopperij. Daar zit iets protestants in van ‘we zijn op aarde om te werken’. Als ik mezelf wat meer vooruit had geschoven, had ik misschien minder lang op dezelfde functies gezeten.

Grootste vooroordeel over Paul Hick. Dat weet ik eigenlijk niet. Bij de SBE zien veel medewerkers me als iemand die problemen oplost. In het algemeen vind ik: regel is regel. Maar als iemand een goed verhaal heeft, dan moet je ook van de regel kunnen afwijken. Zijn de argumenten niet overtuigend, dan kan ik hard zijn. En laat ik het ook weleens escaleren. We hebben niet voor niets afspraken met elkaar gemaakt.

Moeilijkste levensfase. Ik ben altijd wel een geluksvogel geweest, maar toen mijn vader overleed, negen jaar geleden, kwam de betrekkelijkheid van het leven dichtbij. Mijn vader had longkanker, het was uitzichtloos. Wat ik heel waardevol vond, is dat hij thuis is overleden. We hebben als familie voor hem kunnen zorgen tot aan zijn einde. Het was een zware periode maar het heeft me ook verrijkt. Ik heb de dood altijd ontweken maar nu is die vertrouwder geworden, hoort die wat meer bij het leven.

Mijn favoriete klerenwinkel is... C&A. Omdat het makkelijk is. Ik loop naar binnen en na een half uur sta ik weer buiten. Mijn vrouw doet daar langer over, begint op zeker moment te twijfelen, en gaat dan terug naar een winkel waar ze eerder is geweest. Dat gebeurt mij niet. Geen zin in.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)