Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

2000 euro voor UM-scriptie over pesten

2000 euro voor UM-scriptie over pesten

Photographer:Fotograaf: Flickr, Thomas Ricker

Catharina Pijls aanmoedingsprijs voor net afgestudeerde master Mental Health

MAASTRICHT. Voor haar scriptie over pesten ontvangt Jade Stultjens, net afgestudeerd master Mental Health, op 19 oktober de Catharina Pijls Aanmoedigingsprijs. Deze prijs wordt sinds 1992 jaarlijks uitgereikt aan een pas afgestudeerde gezondheidswetenschapper van de Universiteit Maastricht. De winnaar krijgt, naast de eer, tweeduizend euro. Vrij te besteden.

Nee, Jade Stultjens (22) had de prijs voor de scriptie Identifying the group dynamics of bullying using a social network perspective niet zien aankomen. Ze was dan ook ronduit verrast toen ze een telefoontje kreeg. Het geldbedrag gaat ze hoogstwaarschijnlijk aan een vakantie besteden. “Ik heb mijn scriptie geschreven, studeerde 31 augustus af, en ben meteen aansluitend fulltime als kind- en jeugdpsycholoog gaan werken bij de Zuid-Limburgse GGZ-instelling MTSR.”

Stultjens onderzocht een bestaande vragenlijst naar pesten. Ze paste hem zodanig aan dat hij bruikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek, maar tegelijkertijd makkelijk inzetbaar is op de basisscholen. Zij moeten immers – dat is een wettelijk voorschrift – twee keer per jaar pesten op hun school onderzoeken. Vervolgens nam ze de test op acht basisscholen af, in veertig klassen, samen goed voor zo’n duizend leerlingen. “De resultaten heb ik verwerkt in een sociogram. De leerkracht kan zo precies zien wie welke rol - we onderscheiden zes rollen - speelt in het pestgedrag. Dus welk kind is bijvoorbeeld de pester, wie is de gepeste, de ondersteuner, de beschermer. Dit helpt hem of haar bij de aanpak van pestgedrag in de klas.” Ze heeft uit tijdsgebrek niet voor alle veertig klassen de verschillende rollen in kaart gebracht. “Daar wordt nu nog verder aan gewerkt binnen de UM.”

De Catharina Pijls Proefschriftprijs van tienduizend euro gaat naar de Rotterdamse onderzoeker Reinier Meester voor zijn dissertatie Optimizing Outcomes of Colorectal Cancer Screening. Hij geeft antwoord op vragen als: wat is het verwachte effect van grootschalige screening? En: is het beter om te screenen met ontlastingstesten of inwendig onderzoek?

Anders dan de scriptieprijs is de proefschriftprijs een landelijke onderscheiding. De winnaar wordt voorgedragen door hoogleraren van alle Nederlandse faculteiten geneeskunde en sociale wetenschappen.

Meester zal de prijs inzetten voor de gedeeltelijke bekostiging van een onderzoeksperiode van twee jaar aan Stanford University.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: