Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Brightlands campussen versterken Limburgse economie

MAASTRICHT. De vier campussen die onder de naam Brightlands opereren zijn in de afgelopen jaren een belangrijke economische rol gaan spelen. Ze leveren een gezamenlijke toegevoegde waarde aan de provinciale economie van 1,7 miljard. Daarmee maken ze 5,6 procent van de provinciale economie uit.

Dat staat te lezen in een analyse van de Limburgse economie die in opdracht van het provinciebestuur is gemaakt door het CBS en TNO. De vier campussen zijn samenwerkingsverbanden tussen (vooral) de Universiteit Maastricht, het bedrijfsleven en gemeentes en provincie, waarbij zeker de laatste ruime subsidies verstrekt. Het gaat om Chemelot in Geleen, om de Greenpark Venlo campus (agri&food en transport), om de Maastricht Health campus en om de Smart Services campus in Heerlen. Op en rond de campussen, zo meldt het rapport, is in de periode 2012-’14 de werkgelegenheid gegroeid, terwijl onder druk van de economische crisis de werkgelegenheid in Nederland juist afnam.  

De rol van de vier campussen ligt vooral in “het aanjagen van de regionale kenniseconomie en daarmee de werkgelegenheid”, schrijven de onderzoekers. Voor Chemelot leverde de provincie sprekende cijfers: in 2010 waren daar 1064 ‘werkzame personen’, in 2016 was dat opgelopen tot 1729. Dat gaat om de werkgelegenheid op de campus zelf; eromheen is ook groei waarneembaar, bijvoorbeeld in de vorm van start-up bedrijfjes.

De aantrekkingskracht op sterke onderzoeksgroepen als die van prof. Clemens van Blitterswijk, die aan de UM het instituut MERLN heeft gevestigd en daarvoor uit Twente is vertrokken, wordt eveneens genoemd als factor die de innovatiekracht van de provincie vergroot. Ook de samenbundeling van diverse disciplines wordt positief gewaardeerd: die leidt tot ontmoetingen tussen mensen waarbij nieuwe inzichten kunnen ontstaan.

Overigens zijn niet alle cijfers in het rapport spijkerhard. Zo wordt het aantal bedrijven op Chemelot tussen de 50 en de 150 geschat, “afhankelijk van de bron”.

 

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)