Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een land van misdaad zonder straf

Een land van misdaad zonder straf

Film: A Gentle Creature

Het verhaal: Een naamloze vrouw (Vasilina Makovtseva) reist naar een afgelegen Siberische gevangenis nadat een pakket met voedsel en kleding voor haar opgesloten man is teruggezonden. De vrouw wil weten wat er aan de hand is. Het wordt een reis vol vernederingen, opdringerige dronkaards, pooiers, hoeren, onverschillige apparatsjiks en bureaucratische hindernissen.

Na Loveless alweer een grimmige film over moedertje Rusland:

- Enkele weken geleden recenseerde ik op deze plek Loveless van Andrey Zvyagintsev; een inktzwart portret van de Russische samenleving. Zvyagintsevs film blijkt echter nog lichte kost vergeleken bij wat de Oekraïense filmmaker Sergei Loznitsa ons hier voorschotelt. Honderd jaar na de Russische Revolutie maakt Loznitsa de deprimerende balans op. Van de idealen van de revolutie is niks terechtgekomen. Rusland is een hel, haar machtshebbers corrupt, het volk permanent beneveld. Dat het hoofdpersonage uit A Gentle Creature niet bij naam wordt genoemd, is een bewuste keuze: dit is een samenleving waarin gewone mensen veroordeeld zijn tot een anoniem bestaan waarin enkel de wodkafles troost biedt.

- Een ‘Russischer’ film dan A Gentle Creature is amper mogelijk, maar dat neemt niet weg dat de politieke boodschap ook te begrijpen is als je geen enkel idee hebt wie Rimski-Korsakov, Gogol, Dzerzjinski en Saltykov-Sjtsjedrin zijn.

- Hoofdrolspeelster Vasilina Makovtseva heeft waarschijnlijk slechts twee regieaanwijzingen gekregen: zwijgen en volkomen expressieloos alle vernederingen ondergaan. En toch maakt ze grote indruk.

- De visuele schoonheid van Loznitsa’s film – die Bruegheliaanse bordeelscène, dat prachtige slotbeeld van slapende Russen dat wel door Rembrandt geschilderd had kunnen worden – is overweldigend.

Een lijdensweg:

- Een Belgische krant noemde deze film een lijdensweg. Het was als een aanbeveling bedoeld, maar het dient gezegd dat A Gentle Creature (speelduur: 143 minuten) veel van de kijker vraagt. Het risico op spoilers is helaas te groot om hierover te kunnen uitwijden, maar laten we zeggen dat Loznitsa zijn vrolijkste scène bewaart voor het laatst.

- Na ruim anderhalf uur gooit Loznitsa zijn sociaal-realistische aanpak totaal onverwacht overboord, en verrast de kijker met een (te) lange droomsequentie in een volkstribunaal. Het is een dappere keuze, maar Loznitsa is geen David Lynch, en de film weet nooit meer volledig te herstellen van dit surrealistische zijspoor.

Het salomonsoordeel: Een compromisloze film over het lijden van het Russische volk. Het land is gedoemd, maar de kunst floreert.

Mark Vluggen

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: