Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een biertje voor een soepele tong

Een biertje voor een soepele tong

Photographer:Fotograaf: Pixabay

MAASTRICHT. Met een slokje op gaat je spreekvaardigheid in een vreemde taal erop vooruit. Dat is de verrassende conclusie uit een onderzoek van Universiteit Maastricht, de University of Liverpool, en King's College Londen, dat onlangs werd gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology. Ook de onderzoekers zelf zijn verbaasd: “Wij hadden verwacht dat mensen alleen maar dénken dat ze beter spreken na een biertje.”

Het waren twee tegengestelde ideeën die de grondslag voor de studie vormden. “Aan de ene kant is er veel onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van alcohol op de cognitieve en motorische vaardigheden”, zegt psycholoog Fritz Renner, één van de onderzoekers. “Aan de andere kant hoorden we vaak van Duitse studenten dat ze met wat alcohol op veel beter Nederlands spraken.”

Renner en collega Jessica Werthmann besloten naast hun respectievelijke promotieonderzoeken een project op te zetten om te kijken of er een kern van waarheid in deze bewering zat. De vijftig Duitse proefpersonen werden in twee groepen verdeeld. Iedereen kreeg een drankje met de mededeling dat er mogelijk alcohol in zat. De exacte dosis alcohol varieerde afhankelijk van het lichaamsgewicht van de deelnemers, maar kwam overeen met iets minder dan een halve liter (460 ml) van 5% bier voor een man van 70 kg. Daarna moesten ze een gesprek in het Nederlands voeren, dat werd opgenomen.

“We hadden verwacht dat mensen in de alcoholgroep hun eigen spreekvaardigheid hoger zouden inschatten.” Op dat vlak bleek er echter geen verschil tussen de twee groepen. Dat was er wel bij de objectieve beoordeling door Nederlandse moedertaalsprekers die niet wisten of de proefpersoon wel of geen alcohol had gedronken. “Daar scoorden de mensen die wel hadden gedronken hoger. Vooral de uitspraak was beter.” Dat laatste is extra opvallend, gezien het algemene beeld dat bestaat van dronken mensen die met een dubbele tong praten. “Ik denk dat het heel belangrijk is om te benadrukken dat de proefpersonen maar weinig alcohol kregen”, zegt Renner. “We willen niemand aanraden om het op een drinken te zetten en ik denk dat het resultaat snel achteruit zou gaan als je meer zou drinken.”

De grote vraag is nu waarom een beetje alcohol een positief effect op de spreekvaardigheid heeft. “Het idee is dat alcohol een angstremmende werking heeft. Daardoor praten mensen makkelijker en misschien ook vloeiender.” Om dit zeker te weten, zou er meer onderzoek gedaan moeten worden. Mocht dat gebeuren, dan niet door Werthmann en Renner. Zij werkt inmiddels bij het King’s College in Londen en bij de Universiteit Freiburg, hij doet onderzoek naar de behandeling van depressies in Cambridge. “Daar ging mijn promotieonderzoek ook over. Dit was een zijproject, maar we vonden de resultaten zo leuk dat we besloten ze op te schrijven.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)