Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik kan slecht tegen paniekzaaiers en zeurpieten, ik ben graag direct en duidelijk”

“Ik kan slecht tegen paniekzaaiers en zeurpieten, ik ben graag direct en duidelijk”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Anika Pastoor (23, Bunde) / In het dagelijks leven: voorzitter van studentenvereniging Tragos en derdejaars Hotel Management School Maastricht/ Burgerlijke staat: vrijgezel / Woont in Maastricht

Lijk je meer op je moeder of op je vader? Stiekem meer op mijn moeder. Hard werken en niet op tijd je grenzen aangeven, dat heb ik van haar. Maar ik heb ook de ‘komt wel goed’- mentaliteit van mijn vader. Ik was op school altijd het ‘zusje van’, ik heb drie broers (twee ouder, één jonger) en twee oudere halfbroers. Ze lieten me het meisje zijn, maar ik mocht niet zeuren. Ze waren stoere jongens, niet altijd de liefsten. Ik wilde met hen mee, ook tot 1.00 uur stappen bijvoorbeeld. Daar dachten mijn ouders toch anders over. En mijn broers zelf ook, die stuurden me gewoon naar huis.

Een vrouw aan de top maakt het verschil omdat… wij op een heel andere manier omgaan met mensen. Mannen kunnen veel autoriteit uitstralen, dat maakt ze minder toegankelijk. Ik ben de eerste vrouwelijke voorzitter in zeventien jaar. Vrouwen wachten meer af totdat er iemand opstaat en voegen zich dan bij het team. Mannen weten eerder dat ze zoiets willen, de eerstejaars jongens zeggen al: ‘Lijkt me gaaf, praeses zijn’. Mijn moeder gaf bij mij de doorslag. Ik vertelde haar dat ik erover dacht om bestuurslid te worden en toen zei ze: als je het doet, word dan ook voorzitter. Iedereen op Tragos vond het meteen heel gaaf toen ik het had uitgesproken. Het is een mooie rol, je kunt mensen helpen, daar staan ze open voor.

Ik dagdroom over… dat ik later een hele mooie auto rijd. Een grote BMW of een sportautootje.

Grootste ergernis? Als mensen geknuffeld en vertroeteld moeten worden. Ik kan slecht tegen paniekzaaiers en zeurpieten, ik ben graag direct en duidelijk. En ik hou er al helemaal niet van als iemand die heeft lopen zeuren het goed wil maken met een knuffel.

Doe je iets voor je gezondheid? Nee, haha. Ik moet van mijn ouders altijd sporten, dat probeer ik wel te doen. We zijn een echte sportfamilie, ik en een van mijn broers hockeyden fanatiek, twee andere broers voetbalden. Mijn ouders stonden regelmatig langs de lijn. Nu heb ik een abonnement op de sportschool.

Als Tragos slecht in het nieuws komt, trek ik me dat persoonlijk aan. Ik trek het me aan als dingen anders worden opgeschreven dan dat ik het graag verwoord had gezien. Persoonlijk? Ja en nee. Ja, omdat het míjn zaken zijn. Daar ben ik voorzitter voor. Ook als het gaat om dingen die vorig jaar zijn gebeurd onder een andere voorzitter (zoals de incidenten tijdens de ontgroening, waarvoor Tragos door het college van bestuur op de vingers werd getikt, red.). Nee, omdat het de hele vereniging betreft.

Wie vindt jou niet aardig? Poeh, er zijn vast wel mensen die mij niet aardig vinden, maar ik zou niet weten wie. Ik zal het eens vragen tijdens de ledenvergadering, weet ik meteen wie ik moet schorsen, haha. Vroeger hoorde ik wel eens: ‘Je bent helemaal niet zo arrogant als ik dacht’, maar dat is de laatste jaren minder. Ik denk dat studenten elkaar sowieso snel mogen.

Beschrijf je ideale partner. Hij moet langer zijn dan ik, hard werken en tegen een stootje kunnen. Ik ben nu niet op zoek, maar dan komt het juist, zeggen ze. Natuurlijk heb ik het druk, maar als je verliefd bent, maak je tijd.

Grootste angst? Weet ik niet, ik ben nooit een angstig persoon geweest.

Favoriete vloekwoord? Ik zet overal ‘takke’ voor als ik gefrustreerd ben. Dat raak ik als dingen niet gaan zoals ze gepland waren. Echt boos ben ik zelden. Daar moet je heel veel voor doen en dan nog vergeef ik je heel snel. Ik wil dat iedereen het leuk heeft en daar speel ik zelf ook een grote rol in. Dat merk ik hier op de kroeg, als ik met een chagrijnige kop rondloop, beïnvloedt dat iedereen. Dus neem ik dan even een moment voor mezelf op een rustige plek en kom met een lach weer naar buiten.

Wat ik dit jaar wil leren. Het begeleiden van een team dat goed samenwerkt en doelen bereikt. En spreken voor grote groepen. Hoe vaker je dat doet, hoe beter je erin wordt. En ik kan het niet op iemand anders afschuiven, het hoort bij mijn functie.

Waar schaam je je voor? Ik schaam me niet zo snel. Domme dingen die ik doe als ik dronken ben misschien. Maar ja, dat is dan toch al gebeurd, dat heb je zelf gedaan. Of een praeses dronken kan zijn? Een drankje moet kunnen, maar ik ga niet lazarus op de grond liggen.

Over vijf jaar… hoop ik een goede baan te hebben en een lekker appartement. Wat dat is? Ik heb stage gelopen bij een hotel in Duitsland waar ik mee mocht helpen om evenementen te organiseren. Grote hotels hebben daar iemand voor in dienst, zoiets lijkt me leuk. Als ik maar mezelf kan zijn en mijn energie kwijt kan. Waar mijn appartement staat, weet ik nog niet. Maastricht bevalt erg goed, maar ik wil er wel even tussenuit – ik ben hier ook opgegroeid. Ik ben nu aan het kijken om na dit bestuursjaar mijn afsluitende stage in Florida te doen.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)