Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zoektocht naar SBE-decaan: vrouwen staan niet te springen

MAASTRICHT. Op zo’n vijftig reguliere hoogleraren telt de School of Business and Economics (SBE) slechts vijf vrouwen. Op dit moment zoekt de faculteit, of liever gezegd een extern headhuntersbureau in opdracht van het college van bestuur, naar een nieuwe decaan. Zowel binnen als buiten de UM. Zal dat een vrouw zijn? Het wordt spannend.

Dat er een vrouw zou moeten komen is de uitdrukkelijke voorkeur van het college van bestuur en met name rector Rianne Letschert, die in het kader van haar diversiteitsbeleid sterk aandringt op meer benoemingen van vrouwen in hoge posities. Letschert is tevens voorzitter van de benoemingsadviescommissie (bac) voor de nieuwe SBE-decaan.

Hoewel de verhoudingen algemeen gesproken nog verre van gelijk zijn, geldt dat juist niet voor de decanen: daar is de meerderheid zelfs vrouw, vier van de zes. Maar bij de rechtenfaculteit is dat binnenkort afgelopen, daar neemt Jan Smits het per 1 december over van Hildegard Schneider. Daarmee zakt het percentage vrouwelijke decanen in één klap van 66 naar 50 procent. Althans, als de SBE het mannenbolwerk blijft wat het altijd is geweest.

De spoeling in deze faculteit is in dit opzicht dun, en de geestdrift onder de vijf vrouwelijke professoren die in aanmerking zouden komen, is bovendien niet groot. Zo heeft geen van hen in de eerste algemene wervingsronde gesolliciteerd. Een paar van hen blijft bij dat standpunt. Het gaat dan om Gaby Odekerken (“niet beschikbaar”), Marielle Heijltjes en Ann Vanstraelen. Die laatste twee maken deel uit van de benoemingsadviescommissie en zijn daarmee automatisch uitgesloten als kandidaat. Vanstraelen vindt het decanaat in dit stadium niet passen in haar leven. Ze heeft nog “een klein kindje thuis, daar wil ik tijd aan besteden”, zegt ze. Heijltjes was vorig jaar een zeer serieuze kandidaat om rector te worden, maar ook dat weigerde ze, net als nu het decanaat. Toen was de reden dat ze te verknocht was aan het postgraduate onderwijs - ze is daar directeur - en dat zal nu niet anders zijn; Heijltjes wil geen commentaar geven om “de lopende procedure” niet te verstoren.  

Ook Mien Segers wil om die reden niet uit de school klappen. Het enige wat ze kwijt wil is dat “er nog gesprekken lopen” en dat ze “niet op voorhand” zegt dat ze “het absoluut niet doet”. Met Rachel Pownall ten slotte zijn geen gesprekken gevoerd, maar ook zij zegt bereid te zijn de baan te overwegen: “I would happily throw my hat in the ring.” Met andere woorden: als ze me vragen doe ik mee. Wel zou ze liever eerst een tijdje vakgroepsvoorzitter zijn. Pownall is een groot voorstander van meer vrouwen in academische posities, maar “dat zou moeten beginnen bij de universitair docenten. In de vakgroep Finance hebben we geen enkele vrouwelijke ud. Bij de decanen is het nu in de UM vrij goed verdeeld, dus daar ligt wat mij betreft minder prioriteit.”

Als alles goed gaat is er voor de kerst een nieuwe kandidaat. Het zoeken verloopt nog altijd via twee sporen, zowel in- als extern. De vraag is of een decaan van buiten op dit moment wel zo’n goed idee is. Iemand als professor Piet Eichholtz vindt van niet, en oud-decaan Jos Lemmink valt hem daarin bij. De reden: de faculteit heeft onlangs tot grote organisatorische veranderingen besloten en dat moet allemaal nog handen en voeten krijgen. Eichholtz: "Daar zijn serieuze keuzes aan de orde, dus dan moet je iemand hebben die binnen de faculteit gerespecteerd wordt en die weet hoe het hier loopt. Die niet als een olifant door de porseleinkast gaat. Normaal gesproken zou een externe decaan geen punt zijn, we hebben ook al een rector van buiten, maar op dit moment is het niet verstandig.”

Beiden zijn eveneens voorstander van een vrouwelijke decaan, maar als die binnenshuis niet te vinden is? Lemmink: “Dan zou ik dus niet buiten kijken maar een goede mannelijke kandidaat uit de eigen gelederen nemen.”

Bac-lid Ann Vanstraelen kan ze geruststellen: “Het hoeft niet per se een vrouw te zijn, het gaat om de beste kandidaat.”

Eichholtz: “Ik weet er dan wel een. Andries de Grip zou het uitstekend doen.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)