Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tien procent meer eerstejaars aan universiteiten

NEDERLAND. Er hebben zich dit jaar maar liefst 10 procent meer eerstejaars ingeschreven bij universiteiten. In Maastricht gaat het om een stijging van 5 procent .

Hoewel het nog maar voorlopige cijfers zijn, noemt universiteitenvereniging VSNU de stijging opvallend groot. De belangrijkste oorzaak is dat meer vwo’ers het afgelopen schooljaar hun diploma behaalden, denkt de VSNU.

Opvallend is ook de toename van het aantal schakelstudenten die, meestal na een hbo-opleiding, een premaster volgen om aan een universitaire master te mogen beginnen. Cijfers noemt de VSNU overigens niet.

Het totaal aantal ingeschreven studenten aan Nederlandse universiteiten is met 3 procent gestegen naar 273 duizend. Het aandeel internationale studenten ligt zowel in het eerste jaar als in latere jaren rond de 20 procent –  net zo veel als vorig jaar.

De VSNU is blij met de gestage groei: “We zijn er trots op dat steeds meer vwo’ers naar de universiteit gaan en ook op het feit dat onze universiteiten internationale aantrekkingskracht houden”, aldus voorzitter Pieter Duisenberg. Hij plaatst wel een kanttekening: “Tegelijk zien we dat deze groei voor forse druk op onze financiën en medewerkers zorgt.”  

 

HOP, Matthijs van Schie

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)