Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eerste behandeling van beroerte stap dichterbij

Eerste behandeling van beroerte stap dichterbij

Photographer:Fotograaf: Pixabay

MAASTRICHT. Waarom is zuurstoftekort zo rampzalig voor het brein? Dat is altijd een raadsel geweest, tot nog toe dan. UM-onderzoekers hebben bij muizen, ratten en menselijke cellen een enzym ontdekt dat gaten slaat in de bloed-hersenbarrière en zenuwcellen aanzet tot zelfvernietiging. De resultaten maken de weg vrij voor de eerste behandeling van beroerte.

Op dit moment zijn er alleen antistollingsmiddelen en katheters die de schade tijdens een herseninfarct beperken door de bloedprop uit de weg te ruimen. Die kunnen echter niet altijd voorkomen dat mensen gedeeltelijk verlamd raken, moeite hebben met spreken of vergeetachtig worden. Veel effectiever zou een medicijn zijn dat het enzym (NOX4) afremt, zegt Harald Schmidt, UM-hoogleraar farmacologie.

NOX4 is een ramp voor het brein in het geval van een zuurstoftekort. Het veroorzaakt indirect gaten in de bloed-hersenbarrière, een cruciale scheidslijn die het brein beschermt tegen infecties. “Dat is catastrofaal, zoiets als water in een stopcontact. Bovendien komen in zenuwcellen zoveel zuurstofradicalen vrij dat ze vergiftigd raken en in feite zichzelf vernietigen. Deze schadelijke effecten zorgen voor fysieke en mentale uitvalsverschijnselen. Het enzym komt overigens in alle organen voor maar leidt alleen in het brein tot averij.”

Schmidt cum suis zijn twee geneesmiddelen op het spoor – bedoeld voor andere aandoeningen – die NOX4 remmen. “Omdat ze al op de markt zijn, hoeven we niet de gebruikelijke tien jaar te wachten voordat het middel in de schappen ligt. We gaan een patiëntenstudie voorbereiden die niet al te groot hoeft te zijn.  Het enzym treedt immers na zuurstoftekort steevast bij iedereen in werking, en we verwachten een sterk effect. Ik schat dat de behandeling over twee of drie jaar kan worden voorgeschreven. Ik mag nog geen namen noemen, omdat we eventueel patent zullen aanvragen op de nieuwe toepassing van het middel.”

De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences U.S.A. (PNAS).

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)