Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het mooie plaatje

Het mooie plaatje

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

De redactie was deze week zo vriendelijk mij even te tippen over een ingezonden brief (aan de rector) van een hooggeleerde emeritus jurist. Die gaat over het glossy prachtblad, het UM-magazine, dat de leiding van deze prachtuniversiteit van tijd tot tijd aan de relaties stuurt, en aan de aloemni en wat dies meer zij. Die krijgen dan een indruk van alle fantastische dingen die zich achter de academische gevels afspelen. Dat is een serieuze zaak, en daar wordt dus serieus over bericht. De hooggeleerde doet een beetje smalend over dat prachtblad, noemt het de Allerhande van de UM, en dat is natuurlijk sneu voor al die welwillende collega’s die steeds weer ploeteren om het vol te krijgen. Met belangwekkende teksten maar ook met mooi plaatwerk. En nu komt het: onze emeritus vindt het deze keer te frivool. Want er staat een hooggehakte blonde mevrouw in die in een kort rood zomerjurkje een hoop papieren de lucht in smijt, één bloot been koket opgetrokken. Ze doet dat bij het kopieerapparaat, en met een stralende lach. Het doet onze emeritus denken aan een reclame uit 1975. Dat er ergens een tiepmiep is neergezet (mag ik dat nog zeggen…., toch wel als historische referentie?) die een nieuw kopieerapparaat aanbeveelt.

Daar kan ik wel inkomen, in die gedachte. Want zo ziet het eruit. Ik ben eveneens op ietwat gevorderde leeftijd en herinner me de reclames uit die tijd maar al te goed. Onbekommerd seksistisch, dat had je toen nog. Een enkele Dolle Mina die er een punt van maakte maar die stonden dan ook nooit op dit soort foto’s...(nee, ik laat dit stukje nu eens niet vooraf aan mevr. B lezen!).

Het interessante is dat de afgebeelde dame universitair hoofddocent is. Die heeft dus wat meer te bieden dan alleen het mooie plaatje. Nog interessanter is dat deze mevrouw zich niettemin willens en wetens zo heeft laten fotograferen. Van harte meegedaan zelfs. “Linkerbeen nog beetje hoger? Joehoe, komt voor de bakker!” Of woorden van die strekking. Want die is echt niet gedwongen hoor.

Laten we dus even aannemen dat dit een geëmancipeerde mevrouw is. Nu wil het geval dat de brief van de hooggeleerde jurist gericht is aan de rector. Pardon, de rectrix. Dat ze voor dit soort dingen eens een stokje moet steken, vindt hij. Maar diezelfde rectrix - onze goocheme briefschrijver zinspeelt er ook al op - stond twee weken geleden pontificaal in de NRC: net zo hooggehakt, net zo’n kort rokje, glanzende nylons. En met net zo’n stralende lach. En blond natuurlijk, maar daar kan ze niks aan doen. In haar handen een buitenmodel houten hamer waarmee ze de toeschouwer met liefde de grond in lijkt te willen heien. Het stukje ging over haar studentenbaantjes.

Mijn bescheiden indruk is dat ook onze rectrix in de categorie geëmancipeerde dames valt, correct me if I’m wrong. En ook hier geldt: die is niet met het pistool op de borst in die stoel neergezet hè. Die heeft con amore meegewerkt, “beetje naar links, beetje naar rechts, zit ik zo goed?”

 

En nu, lezers, weet ik het dus niet meer.

Moeten wij als correcte denkende heren anno 2017 protesteren tegen dit genre foto’s omdat ze seksistisch zijn? Terwijl de dames in kwestie zich een breuk lachen tijdens de shoot? En daarna doorgaan met hun werk, waarbij ze ongetwijfeld allerlei kerels alle hoeken van de kamer laten zien? Dit zijn vast geen MeToo-slachtoffers hoor, wat ik je brom. Die mannetjes kregen meteen een knietje.

Dus?

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)