Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Niet voor de winst, maar voor de mens

Access to Medicine Week

MAASTRICHT. Maak medicijnen voor mensen, niet voor winst. Dat is de boodschap van Universities Allied for Essential Medicine (UAEM), de wereldwijde organisatie die ook een Maastrichtse afdeling heeft. Komende week organiseren deze studenten de Access to Medicine (A2M) Week. 

Transparantie is een sleutelwoord in de komende A2M Week. Transparantie wat betreft de uitgaven die farmaceutische bedrijven maken voor research en development (R&D),  en het onderzoek zelf. “Farmaceutische bedrijven rekenen vaak enorm hoge R&D kosten, soms wel 820 keer de productiekosten van het medicijn. Ze zijn te veel gericht op winst. Wij willen mensen hiervan bewust van maken en tegelijkertijd dit systeem veranderen”, vertelt Saeed Banaama, bestuurslid bij UAEM Maastricht.

Er is nog een ander punt waarvoor UAEM aandacht vraagt. Veel medicijnen zijn door de industrie ontwikkeld op basis van kennis die door de universiteiten is aangeleverd. Zij gaan in massaproductie en worden vervolgens duur verkocht aan de consument. “Eigenlijk betalen burgers dubbel voor deze medicijnen: het onderzoek aan de universiteiten wordt immers gefinancierd met hun belastinggeld, en daarna betalen ze ook nog eens te veel geld voor de medicatie zelf. Dat is niet fair. Wij willen public return for public investment”, zegt Victoria von Salmuth, voormalig voorzitter van UAEM Maastricht.

Von Salmuth en Banaama  denken dat universiteiten een grote rol kunnen spelen om dit alles eerlijker te laten verlopen. “Aan welke fabrikant verkopen ze hun kennis? Daar kunnen ze heel kritisch in zijn”, legt Von Salmuth uit. Daarnaast kunnen universiteiten hun patenten verhuren (licencing) in plaats van verkopen, vervolgt ze. Zo houden zij controle over hun product: ze kunnen bijvoorbeeld eisen dat de prijs niet boven een bepaald bedrag mag uitkomen.

De UAEM heeft nu een zestal principes bedacht die de basis zijn van een R&D-systeem waarin mensen centraal staan en niet winst. De Universiteit Maastricht was twee jaar geleden de eerste universiteit van Nederland die de Socially Responsible Research and Licensing (SRRL) policy heeft ondertekend. Von Salmuth hoopt dat de UM ook de eerste zal zijn die deze Global Charter for the Advancement of Equitable Biomedical Research and Development ondertekent.

In de week van 6 november is van alles georganiseerd. Op maandagavond is er bij Peter's Irish pub een pubquiz waarbij een deel van de vragen over transparant onderzoek zal gaan. Mark Post, de Maastrichtse professor die in het lab een hamburger kweekte, zal op woensdagavond een lezing geven over hoe deze burger de wereld heeft veranderd. Tot slot zal donderdagavond de week worden afgesloten met een feest bij De Kazemat Feestlocatie & Bar. 

Meer informatie over de A2M Week is te vinden op Facebook 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)