Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nederlands kampioen Nootschieten

Nederlands kampioen Nootschieten

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Jarenlang heb ik geluisterd naar een spelletje, gespeeld op NPO Radio 4. Nootschieten heette het. Rond halfeen in de middag hoorde je een uiterst kort fragment klassieke muziek. Iedereen met een telefoon kon meedoen. Gevraagd werden de naam van de componist en de titel van het stuk. Als ik zeg iedereen kon meedoen dan is dat een optimistische opmerking. Alleen liefhebbers van klassieke muziek met doorzettingsvermogen en een uitzonderlijke kennis van de materie maakten kans op een prijs. Daar een fragment vaak weken lang niet herkend werd, kon de te winnen cd-bon flink in waarde toenemen. Al een paar jaar had het spelletje zijn beste tijd gehad. De winnaar werd meer en meer de man of vrouw die het best op internet het fragment kon opsporen. Sinds 1 september is het verdwenen. Helaas, maar onvermijdelijk. Toch zou het kunnen overleven in een andere vorm. Sinds 2011 werd ook een Nederlands Kampioenschap Nootschieten gehouden. Voor een zaal met goed publiek konden de matadoren van het spelletje een kans wagen eeuwige roem te verwerven. Uiteindelijk blijven daarbij drie kandidaten over die enige tientallen muziekfragmenten van een componist moeten voorzien door zo snel mogelijk te reageren. Zaterdag vond het laatste NK plaats. En de winnaar is Frank Dupont, een man uit Roermond, vlak voor zijn pensioen. 22 keer was hij het snelst met zijn antwoord. Zijn voornaamste opponent bleef steken op 20 maal.

Het wonder van deze tweekamp was de uitzonderlijke snelheid waarmee de sterspelers reageren. Nauwelijks drie maten hebben geklonken of er wordt ingedrukt. Frank Dupont: tweede strijkkwartet van Borodin tweede deel. Zo nodig wou hij ook nog vermelden welke uitvoering was gekozen. Maar de strijd gaat door. Weer enkele maten. Frank: een mis van Allegri. Van de middeleeuwen tot en met minimal music, hij wist het. Alleen filmmuziek liet hij passeren. Weer wat geleerd, was zijn reactie. Dat Frank veel weet wist ik, maar de breedte van zijn kennis en de momentane paraatheid zijn onbegrijpelijk. Twee dagen later hoorde ik op NPO Radio 1 al een collage van zijn reacties.

Ik ken Frank van orgelreizen waaraan we beiden deelnamen. Dan was hij al een vaste vraagbaak. De wijze waarop hij kampioen werd was nieuw voor mij. Zoek hem niet op Google. Vanmorgen trof ik vele Frank Duponts aan. Buitenlandse industriëlen, artsen en zo verder. De Frank uit Roermond maar één keer. Over een ander hobby van hem.

Hans Philipsen

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2017-11-10: Stevin Treurniet
De parate kennis van beide prijswinnaars was inderdaad ongelofelijk. Ik heb ook meegedaan in Hilversum maar de finale was bij lange na niet haalbaar. Het inspireerde mij wel tot deze limerick:

Een man en een vrouw uit Roermond
Vonden dagelijks noten gezond
Niet alleen qua dieet
Ook muziek bij de vleet
Hun zoon noemden ze Frank Dupont

Muzikale groet, Stevin Treurniet

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: