Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik zal Noortje zeker missen, maar als je ziet dat je kind gelukkig is …”

 “Ik zal Noortje zeker missen, maar als je ziet dat je kind gelukkig is …”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Suzanne ten Hoeve (50) * Geboren in Stein * Woont in Hunsel * Jurist bij Juridische Zaken MUO, dit jaar 25 jaar aan de UM * Getrouwd met Bas, samen twee dochters: Anne (21) en Noortje (19)

Hoe voel je je vandaag? Heel blij. Ik heb net gehoord dat Noortje haar visum voor China heeft ontvangen. Dat werd tijd, want ze vertrekt al over twee dagen. Ze wilde graag een visum voor een jaar, maar de Chinese overheid heeft de regels aangescherpt en de termijnen gehalveerd, dus nu gaat ze voor een half jaar naar Yiwu City, niet zo ver van Shanghai. Ze gaat bij het Nederlands-Chinese bedrijf D-Dutch werken dat accessoires inkoopt. Ze heeft daar al eerder vier maanden stage gelopen tijdens haar MBO-studie Fashion Management. Ze heeft iets met Azië, mijn man is half Indisch, zij een kwart. Ze vindt het eten lekker, de mensen heel respectvol en aardig. Uiteindelijk wil ze Koreaans gaan studeren in Seoul. Ze was daar vorig jaar en had het gevoel dat ze thuiskwam. “Ik val daar niet op”, zei ze. “Ik ben een Oosters meisje met blauwe ogen.”

Opvoeden is loslaten. Jazeker. Onze dochters zijn heel zelfstandig, zo hebben we ze opgevoed. Daar is het loslaten al begonnen. Ik zal Noortje zeker missen, maar als je ziet dat je kind gelukkig is … En gelukkig is er Facetime en Skype.

Bij wie zou je wel eens backstage willen? Bij chef-kok Herman den Blijker. Mijn man deed wat Den Blijker nu op tv doet: horecazaken die niet goed lopen in een half jaar weer op de rit zetten. Hij kijkt naar de kaart, de aankleding, hoe je gasten ontvangt.

Anno 1610 of Anno 2017? [Lacht] Ons café-brasserie in Hunsel heet Anno 1610. Het pand is van rond 1900. De naam is een samentrekking van Anne en Noortje en de geboortedatum van Bas: 16 oktober. We runnen dat sinds 2,5 jaar, ik werk er in het weekend en één tot twee avonden doordeweeks. Ik maak onder andere de lasagne en pompoen- en courgettesoep. Ja, ik doe dat naast mijn volle werkweek aan de UM. Ik krijg er energie van. Ik zit dan eens niet achter mijn pc, werk even niet met mijn hoofd, maar ben juist heel sociaal bezig. Ik tap een biertje, zet wat lekkers voor, praat met de gasten. Wij hebben altijd een luisterend oor. Het is hard werken, je wordt er niet rijk van, maar je krijgt er zoveel menselijkheid voor terug.

Stein, Maastricht of Hunsel? Ik ben geboren in Stein, maar uiteindelijk heb ik daar niet zo’n band mee. Maastricht is een geweldige stad, ik voel me er thuis. In Hunsel - nog geen duizend inwoners - wonen we nu elf jaar, als je meedoet in het verenigingsleven ontvangen ze je met open armen. Doe je dat niet, even goeie vrienden.

Wat vind jij het moeilijkste aan de liefde? Ik vind het niet zo moeilijk. Je moet elkaar vrijlaten en tegelijkertijd vinden in gezamenlijke interesses. Als je respect hebt, een luisterend oor en veel praat - over dingen die je interesseren of dwars zitten - dan blijft de liefde. De liefde die ik voel voor mijn kinderen is onbegrensd. Ik heb hen altijd in hun keuzes gesteund. Onze oudste zit op de kunstacademie, zij heeft het logo van ons café ontworpen en maakt alle posters voor evenementen.

Bid jij wel eens? Ja. Ik heb heel veel schietgebedjes na de geboorte van Anne gebeden. Het was kantje boord. Maar toen 6,5 jaar geleden het dochtertje van de broer van Bas stierf, raakte ik mijn geloof bijna kwijt. Waar was God? Waarom moest dat kindje zo vroeg sterven? Ik ben katholiek opgevoed en vindt het geloof een houvast. Ergens moet er iets zijn.

25 jaar aan de UM, alsof het gisteren begon. Het is voorbij gevlogen. Ik ben begonnen bij Media Service, een soort tussenbaantje tot ik iets als jurist gevonden had. Heel leuk. Daarna belandde ik bij geneeskunde waar ik uiteindelijk bestuurssecretaris werd. Na de dood van ons nichtje ben ik teruggetreden om na te denken wat ik verder zou willen. Dat werd de baan van Jos Gerards, jurist op de Minderbroedersberg. Het is heel leuk werk, met leuke collega’s. Ik heb geen moment spijt gehad van de overstap. Ik heb nooit overwogen om weg te gaan bij de UM. Het bevalt veel te goed.

Vaders- of moederskindje? Vroeger was ik een vaderskindje. Hij is een vis, ik een waterman, we zitten als watermensen in dezelfde flow. We lijken op elkaar, we discussiëren graag, kunnen fel zijn, drinken graag een biertje of een wijntje. Ik heb ook een heel goede band met mijn moeder die een sterk karakter heeft. Ze is een ram. Mijn ouders ‘letten’ nog altijd twee dagen per week op onze kinderen. Dan kookt oma en spreken we alles door. Heel gezellig! Daar word ik gelukkig van.

Heb je ooit overwogen om te emigreren? Ja, naar Spanje. Toen ik Bas net kende was hij bezig met een eigen zaak in Spanje. Of ik nu mee zou gaan als hij me vroeg? Ja, ik ben niet bang om te veranderen. Je moet de kansen pakken die op je pad komen. Dingen gebeuren om een reden.

Ik zou nooit boven de rivieren willen wonen. Maakt me niet uit. Het ligt aan jezelf of je ergens prettig woont. Bas is een Brabander, ik een Limburger. Thuis is de voertaal Nederlands, Bas mag van mij geen Limburgs praten, dat klinkt voor geen meter.

Grootste passie? Bakken en koken en kookboeken. Ik heb net 5 ingredients van Jamie Oliver gekocht. Het is een gezamenlijke passie. Bas is kok, onze oudste kookt vaak als ze als eerste thuis is, de jongste is van de toetjes en het gebak. Sta ik zelf achter het fornuis en komt de kok polshoogte nemen, dan schenk ik een glaasje wijn in en mag hij het afmaken.

Welk nieuws heeft je recent boos of bang gemaakt? Dan kom ik weer op Noortje. Die wil naar Zuid-Korea. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn dreigementen met nucleaire wapens maken me wel bang. Niet in de laatste plaats omdat zijn tegenstander Donald Trump is.

69 jubilarissen

Op maandag 13 november worden 69 jubilarissen gehuldigd in de aula van de Minderbroedersberg. Het merendeel (49) is 25 jaar in dienst van de Universiteit Maastricht. Twintig medewerkers werken in 2017 hier al veertig jaar. De festiviteiten beginnen om 15.00 uur

Tags:

CommentsReacties

2017-11-11: Sander
Live your life , and others also , do what you want and enjoy life

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)