Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Met een Nutella-oog naar de huisarts

Met een Nutella-oog naar de huisarts

Photographer:Fotograaf: archief Jochen Cals

Medewerkerscolumn

Een Nutella-oog, kent u dat? Ik leerde het recent van een buitenlandse collega. De spoedpost waar hij dienst doet ligt pal naast een Ferrero Rocher fabriek. Rondvliegende stukjes karamel en chocolade zijn daar blijkbaar aan de orde van de dag. En zo haalt mijn collega elke dienst stukjes choco-krokant van hoornvliezen. Aanvankelijk vond hij het wel grappig, maar na een tijd wordt alles sleur, mopperde hij, terwijl ik me toch vooral verkneukelde over zoveel culinaire geneeskunde.

Nu is gemopper op de huisartsenpost (HAP) niet ongewoon, zeker als het druk is in de wachtkamer. Als patiënten vooraf netjes bellen, is die drukte vaak goed te doen en blijft het overzichtelijk voor iedereen. Het wordt chaotischer als er veel ‘aanlopers’ zijn. Dat zijn mensen die binnenwandelen zonder afspraak, overigens wel vaak met reële klachten. Die aanlopers worden ook wel zelfverwijzers of zelfmelders genoemd. Een analyse in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van deze week liet zien dat die zelfmelders vooral jonge mannen zijn, vaak met kleine verwondingen door het betere schopwerk op het sportveld of door overmoedigheid bij het klussen binnenshuis.

Het zou interessant zijn om naast de verzekeringspas ook naar de collegekaart te vragen. Want studenten zijn vaak jong en soms man. Laatst zag ik vier studenten op een rij op de huisartsenpost in Sittard, toch geen grote studentenstad. Geen van hen had een eigen huisarts dichtbij, terwijl sommigen hun master al bijna op zak hadden. Dat zette me niet aan het mopperen, maar wel aan het denken. Van de ruim 16 duizend studenten aan de UM komt de helft uit het buitenland, en het merendeel niet uit deze regio. Hoeveel studenten zijn dus week-in-week-uit in Maastricht en omgeving, maar hebben bij een onverwachte blaasontsteking of kniepijn eigenlijk geen huisarts in de buurt? In tegenstelling tot sommige andere universiteitssteden hebben we in Maastricht geen studentenartsen.

Juist tijdens je studententijd kan er veel gebeuren. Een huisartsenpraktijk waar je laagdrempelig terecht kunt en die je volledige dossier heeft, is geen overbodige luxe. Handig in het geval van een verdraaide knie, maar zeker ook als je grip op een dip wilt krijgen. Ter overweging voor de INKOM en facultaire introductiecommissies: organiseer een spelletje Kies Je Huisarts. Gewoon de postcode van het studentenhuis laten invullen op www.kiesuwhuisarts.nl en aanmelden bij de praktijk van keuze. Goed voor de gezondheid tijdens de studententijd en het voorkomt hapsnapwerk op de HAP. En als je dan bij het ontbijt Nutella in je oog smeert, kun je er meteen terecht.

Jochen Cals, universitair docent aan de vakgroep huisartsgeneeskunde en huisarts in Sittard

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2017-11-16: Arnoud van den Eerenbeemt
Mooie term, 'nutellaoog'. Als medisch terminoloog heb ik hem nog niet in SNOMED aangetroffen. Volgens de regelen der medische terminografie schrijf je het woord zonder streepje, net als 'maculaoedeem', en zonder beginhoofdletter zodra de merknaam net als 'luxaflex' een soortaanduiding is geworden: "een bordeauxvlek en een nutellamacula op het tafelkleed". Ik neem de term pas in Pinkhof op zodra hij een paar maal in het NTvG aan de orde is geweest, zoals 'kermisogen'.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)