Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM-onderzoeker haalt Vidi en EU-beurs tegelijk binnen

UM-onderzoeker haalt Vidi en EU-beurs tegelijk binnen

Photographer:Fotograaf: Eigen foto

MAASTRICHT. Het is aan de UM nog nooit voorgekomen: een wetenschapper die een Vidi-beurs van NWO én tegelijkertijd een ERC grant uit Brussel in de wacht sleept, en wel met een vergelijkbaar onderzoeksvoorstel. Vera Schrauwen-Hinderling, onderzoeker bij radiologie en humane biologie, overkwam het. De vraag is nu: trekt NWO de Vidi-beurs in?

Eenzelfde aanvraag naar Brussel en NWO sturen, dat doet zo goed als iedereen. Maar beide binnenhalen, zowel een Vidi als een ERC, komt nauwelijks voor. Vera Schrauwen-Hinderling hoorde in juni dat ze een Vidi-beurs had ontvangen – 800 duizend euro om een onderzoeksgroep op te bouwen. En in september ontdekte ze op de ERC-website dat ze kon rekenen op een starting grant van 1,5 miljoen.

Het officiële beleid van NWO is dat men geen onderzoek bekostigt dat al door andere organisaties wordt gesubsidieerd. Wel is de financier in deze gevallen bereid om te kijken of aanpassing van het voorstel uitkomst biedt. Schrauwen-Hinderling is daarover nu in gesprek.

NWO heeft onlangs maatregelen aangekondigd om de aanvraagdruk te verlichten. Onderzoekers die net naast de prijzen grijpen in Brussel, komen in aanmerking voor een Vidi-beurs. Op voorwaarde dat ze niet naar beide subsidies hebben gehengeld.

Ook op lagere niveaus wedden wetenschappers op meer paarden, zegt Ermo Daniëls, de Maastrichtse adviseur over ERC-beurzen. Wie na zijn promotieonderzoek ervaring wil opdoen in het buitenland, tekent in op een Rubicon-beurs van NWO én een Marie Curie Beurs in Brussel. “Een dergelijke dubbele honorering is aan de UM eerder voorgekomen. Iedereen kiest dan voor Marie Curie, omdat het meer geld oplevert en mooier staat op je CV.”

Schrauwen-Hinderling heeft het contract met de European Research Council nog niet getekend, maar dat is volgens haar niet veel meer dan een formaliteit. Ze gaat onderzoek doen naar het stofje NAD+, dat onder meer vrijkomt tijdens lichamelijke inspanning. Bij dieren verbetert het de insulinegevoeligheid en verhoogt het de levensverwachting. Ze gaat met haar team een methode ontwikkelen, een variant van de beeldvormende techniek Magnetische Resonantie Spectroscopie (MRS), om NAD+ ook bij de mens te meten.

Lees hier de tips van de Maastrichtse ERC-grootverdieners

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: