Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gevangen in een denkpatroon

Gevangen in een denkpatroon

Photographer:Fotograaf: Alumni office

Coach Café: de volgende stap in je carrière

MAASTRICHT. Het idee is een jaar of zeven geleden bedacht en sindsdien populair aan universiteiten: train alumni om studenten voor te bereiden of verder te helpen op de arbeidsmarkt. De alumni, al jaren aan het werk, krijgen een stoomcursus hoe ze studenten aan het denken kunnen zetten. Over hun talenten, hun dromen en de verwerkelijking ervan. En waar is de sfeer ongedwongener dan in de kroeg.

In het ‘ondergrondse’ café van filmhuis Lumière hebben zich op dinsdagavond dertig studenten en tien coaches verzameld. Deze alumni zijn bereid om vanuit Den Bosch en Utrecht, waar ze inmiddels werken, de A2 af te zakken, zegt alumni-officer Denise Villerius. Sommige deelnemers - uit binnen- en buitenland - studeren nog en zien de bui al hangen, anderen zoeken nu een baan, en weer anderen werken al maar zitten niet op hun plek.

Dan is het zover en treffen de studenten en coaches elkaar aan een tafel. Sommige deelnemers kijken strak voor zich uit, enigszins gespannen voor wat er komen gaat, anderen tonen zich eerder relaxed. Het ‘startschot’ wordt gegeven door Arian van Rijssen uit Amsterdam (geen UM-alumnus), die vanavond voor de 99e keer als moderator optreedt en zichzelf een ‘business booster’ noemt.

De eerste ronde - van de drie - draait om de vraag: waar ligt je talent? Van Rijssen: “De deelnemers gaan niet naar huis met een baan maar hopelijk wel met nieuwe inzichten. Dat netwerken minder eng is dan ze dachten, dat ze niet per se een baan in hun eigen studierichting hoeven te zoeken, of wat dan ook. Ik kan me een rechtenstudente herinneren die graag ‘dagvoorzitter’ wilde worden maar dat niet mocht van zichzelf omdat ze het een flutbaan vond. Nu is ze dagvoorzitter en blijkt er meer bij te komen kijken dan ze dacht. Meer dan eens zitten mensen gevangen in een denkpatroon en daar probeer je ze dan uit te bevrijden.”

Villerius, die het initiatief nam tot de coach cafés (nu de derde editie), houdt contact met de deelnemers en weet dat ze er tevreden op terugkijken. Het evenement valt binnen de UM onder het project Employability.

Over twee weken verzorgt de UM een coach café in Utrecht, voor de uitgezworven Maastrichtenaren boven de rivieren. Ook liggen er plannen om er een in Brussel en in het roergebied op poten te zetten. In Utrecht zal Van Rijssen voor de 100e keer modereren. Al weet hij nog niet of hij daar bij stil zal staan. “Het draait namelijk niet om mij.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: