Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

MeTOO: zal ik ook wat zeggen?

MeTOO: zal ik ook wat zeggen?

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Toen ik vertelde dat ik ook wat over MeTOO wilde schrijven viel dat niet goed. Thuis niet. Elders ook niet. Houd je er buiten! Het onderwerp is te groot. Alles is allang gezegd. Bovendien ben je een man! Allemaal waar, maar ik kan het niet laten. Je hoeft niet te slagen om het toch te proberen. Zoals Willem de Zwijger al zei. Die had vier vrouwen alsook bastaarden zo leerde ik op de lagere school. Moet hij niet eens uit onze geschiedenis worden verwijderd? Zo de valse toon is gezet. Nu ter zake.

In het bijzonder vrouwen worden buitenshuis in formele kaders lastig gevallen door in het bijzonder mannen. Op het werk, in scholen, in sportverenigingen, de zorg en niet te vergeten culturele instellingen. Daar zijn leidinggevenden machtiger dan de gewone medewerkers, studenten enzovoort. Daar vindt seksueel grensoverschrijdend gedrag plaats in een sfeer van machtsmisbruik. Wanneer het openbaar wordt, worden de daders berecht, ontslagen enzovoort. Dat de mantel van het fatsoen minder dan voorheen deze gevallen toedekt is winst. Als MeTOO daaraan bijdraagt, is dat een terecht succes.

Er valt meer over te zeggen. Wij brengen het grootste deel van onze tijd buitenshuis door. Soms verkeren wij daar langer en maken we er meer mee dan thuis. Dat leidt tot allerlei persoonlijke contacten tussen seksueel actieve mensen. Of het nu onschuldig geflirt betreft, het ontstaan van nieuwe liefdes, of vervelender, ongemakkelijke verliefdheden, het komt allemaal voor. Gebeurtenissen, vaak prettig van aard, vol oprechte bedoelingen, maar ook ingebed in een web van misverstanden, onhandigheid, nalatigheid, leedvermaak, breken van beloften, bijbedoelingen en spijt. Deze complexe werkelijkheid maakt het MeTOO-probleem minder eenduidig dan het lijkt.

Lang geleden leerde ik uit een boek over gezondheidszorg in Afrika dat dokters daar één ding beter doen dan in de westerse wereld. Ze vroegen niet “wat kan ik voor u doen”, maar “wat kan ik NU voor u doen”. Voor MeTOO geldt hetzelfde: waarom NU deze dijkdoorbraak van beschuldigingen en bekentenissen? De hype is nieuw, het verschijnsel niet. De rotte appels werden ook vroeger uit de mand gehaald. Misschien minder vaak of op een andere manier. MeTOO staat niet op zichzelf. De Zwarte-Piet-en-slavernijdiscussie is op dit moment weer in een stroomversnelling geraakt. Bovendien is de strijd tussen de gewone Nederlander en de elite weer opgelaaid. Ik houd het er op dat er een nieuw beschavingsoffensief is ingezet.

Hans Philipsen

       

Hans Philipsen is oud-rector van de UM    

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: