Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Keuzegids 2018: Maastrichtse University Colleges buitengewoon goed

Keuzegids 2018: Maastrichtse University Colleges buitengewoon goed

MAASTRICHT. De echte Maastrichtse toppers in de Keuzegids 2018 zijn de brede bacheloropleidingen: University College Maastricht, University College Venlo en het Maastricht Science Programme. Zij mogen zich Topopleiding 2018 noemen. Verder is er veel lof voor het Engels van de Maastrichtse docenten. Zij krijgen een 7,4 en scoren beter dan collega’s in de rest van het land.

In totaal beoordeelde de Keuzegids 2018, die afgelopen woensdag verscheen, achttien Maastrichtse bacheloropleidingen. De gids baseert zich op de uitslagen van de Nationale Studentenenquête (NSE) en de visie van experts. Zeven UM-studies (UC Venlo, Science Programme, psychologie, fiscaal recht, European Law School, Datascience and Knowledge Engineering, European Studies) staan op een eerste plaats, zeven (onder andere de vier bachelors van de School of Business and Economics en European Public Health) op een tweede.

Knowledge Engineering, dat nog steeds op de eerste plaats staat, steekt niet meer met kop en schouders boven de rest uit. Het rapportcijfer - vorig jaar nog een 8,2 -  daalt naar een 7,0; het predicaat ‘Topopleiding’ raken de kennistechnologen kwijt. De studenten zijn over bijna de hele linie minder enthousiast, of het nu gaat om de kwaliteit docenten, studeerbaarheid of wetenschappelijke vorming.

Het Maastricht Science Programme daarentegen krijgt juist een hoger cijfer dan in de vorige editie van de Keuzegids (van 6,8 naar 7,8). “De meeste van deze multidisciplinaire opleidingen hebben moeite om genoeg samenhang aan te brengen in het programma. Maastricht is de enige die dat klaarspeelt. Zij weet zich ook met de goede wetenschappelijke voorbereiding positief te onderscheiden”, aldus de Keuzegids.

De twee University Colleges (het zeer kleine in Venlo dat zich richt op voeding en gezondheid, en het grote in Maastricht) scoren buitengewoon goed. De Venlose studenten vinden alles geweldig aan hun studie (eindscore van 10,8 (!) en daarmee op de eerste plaats in de categorie liberal arts and sciences, én de best scorende bachelor van de UM), maar ook de UCM’ers zijn vol lof (9,6; goed voor een tweede plaats).

Het geheel vernieuwde curriculum van biomedische wetenschappen - in september 2016 van start gegaan – werpt zijn vruchten nog niet af. BMW haalt de laagste score in Maastricht: 4,8. Net als vorig jaar goed voor een zesde en laatste plaats, alleen was het cijfer toen hoger (5,4). Er zijn klachten over de toetsing, het programma, de studeerbaarheid en de docenten. De Keuzegids: “Zij geven niet genoeg begeleiding en feedback.”

Geneeskunde zit sinds vorig jaar in de lift en stijgt nu naar de tweede plaats (6,8). Alleen Utrecht doet het beter. De aanpassingen in het curriculum lijken hier juist wel hun vruchten af te werpen.

Nederlands recht lijkt het dipje van de afgelopen twee jaar weer bijna te boven. Met een 5,8 staan de juristen weer op een derde plaats (vorig jaar nog zevende met een 5,0). Het programma, de toetsing en de praktijk gerichtheid krijgen lof, maar over de wetenschappelijke vorming en de faciliteiten zijn de studenten minder te spreken.  Opvallend is ook de relatieve hoge uitval in het eerste jaar. Dat laatste geldt ook voor fiscaal recht (met een 7,2 op de eerste plaats) en de European Law School ( met een 5,8 op de eerste plaats).

Groningen en Nijmegen (6,3 en 6,25) zijn volgens de gids de beste algemene universiteiten, Wageningen is eerste van de acht kleinere, meer specialistische universiteiten (7,6). Maastricht (de allerjongste Nederlandse universiteit die door de Keuzegids per abuis de op twee na oudste wordt genoemd) staat op de vierde plaats met een 6,55.

 

 

Keuzegids: universiteiten kampen met groeistuipen

NEDERLAND. Er komen elk jaar meer studenten en dat gaat soms ten koste van de kwaliteit. Alleen Wageningen lijkt nergens last van te hebben, blijkt uit de nieuwe Keuzegids Universiteiten.

Drie snel groeiende universiteiten zijn flink gekelderd op de ranglijst van de Keuzegids, die vandaag is verschenen. Neem de Universiteit Leiden, waar het aantal eerstejaars sinds 2010 met maar liefst 40 procent is toegenomen: Leidse bachelorstudenten hebben tegenwoordig minder waardering voor hun docenten, de begeleiding en de haalbaarheid van het studieprogramma.

Aan de eveneens flink uitdijende Erasmus Universiteit heerst onvrede over de faciliteiten, de ICT en het gebrek aan studieplekken. De Rotterdamse universiteit is in twee jaar tijd het sterkst gedaald in de ranglijst: zij heeft nu de op één na laagste score en laat alleen de drukbevolkte Universiteit van Amsterdam achter zich.

Het probleem speelt ook bij de populaire bèta- en techniekstudies. De TU Eindhoven groeit onstuimig en daalt op de ranglijst. De Universiteit Twente daarentegen maakt een sprong omhoog: daar groeit het aantal studenten minder extreem.

Wonder van Wageningen

De enige universiteit die grote groei combineert met het behoud van kwaliteit is Wageningen University. Al meer dan tien jaar eindigt de ‘groene’ universiteit met stip bovenaan. En dat terwijl de hoeveelheid eerstejaars er in tien jaar tijd is verdubbeld. De Keuzegids spreekt van “het wonder van Wageningen”. 

HOP, Matthijs van Schie

 

© CHOI. Veranderde score in afgelopen twee jaar.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)