Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kringgesprek

Kringgesprek

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Op sommige dagen, wanneer ik omkom in het huiswerk of wanneer het de hele dag regent, mis ik mijn basisschool. Die plek, slechts vijf minuten lopen vanaf mijn ouderlijk huis in Amsterdam, staat in mijn geheugen gegrift als een oase van rust, vrolijkheid en onbezorgdheid. Nu heeft dit voornamelijk te maken met het feit dat ik toen kind was en mijn zorgen nooit verder reikten dan het dilemma of ik de dinsdagmiddag bij vriend X, of vriendin Y zou gaan spelen. Alleen, ik bedacht dat afgezien van de jeugdige onbezorgdheid van die periode, de basisschool over het algemeen een broedplaats is voor levensvreugde.

Neem bijvoorbeeld het weekendgesprek. Bij ons vond dit altijd plaats op maandagochtend, wanneer de adrenaline van het weekend nog door je kleine lijfje gierde en de overgang van spelen naar rekenen te groot was om zomaar à la minute te overbruggen. Mijn leraren wisten dit en daarom begonnen wij elke week met een kringgesprek. Uitstapjes naar Walibi, verjaardagen van broertjes of zusjes en gewonnen korfbalwedstrijden werden uitvoerig gedeeld en besproken. Zo daalde het weekend in en was er weer ruimte in ieders hoofd om aan school te beginnen.

Inmiddels vraag ik mij af waarom zo’n weekendgesprek eigenlijk alleen gebruikelijk is op de basisschool. Zou het als student niet net zo aangenaam zijn om klassikaal het weekend te bespreken vóór de harde realiteit van de nieuwe studieweek je in het gezicht slaat? Natuurlijk bespreek ik mijn weekend wel met vrienden, maar ik zou op zo’n maandagmorgen best willen weten wat dat stille meisje, altijd achterin de collegezaal, zoal heeft uitgespookt in haar vrije tijd. Misschien geeft ze stiekem wel dansles aan demente bejaarden op zondag, of is ze fanatiek bezig haar busrijbewijs te halen elke zaterdag. Wie weet…

Dat gezegd hebbende: sommige weekenden kunnen maar beter onbesproken blijven. Een paar maanden geleden hoorde ik tijdens het wachten op een tentamen een vrij grote blonde dame tegen haar vriendin zeggen: “Hee gleuf, jij lag flink te barfen hè dit weekend, was je oké?” Misschien was op dat moment een detox een beter idee dan een kringgesprek.  

Cato Boeschoten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: