Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mythe: beleggen in aandelen is een kwestie van goedkoop aankopen en duur verkopen

Mythe: beleggen in aandelen is een kwestie van goedkoop aankopen en duur verkopen

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Naar het rijk der fabelen

Op feestjes vragen mensen hoogleraar Jean-Jacques Herings vaak om beleggingsadvies. Een tip die Herings hen niet zal geven is: aandelen moet je goedkoop aankopen en duur verkopen. In theorie is dit de beste strategie, maar in praktijk kun je die niet tot uitvoer brengen, vertelt hij. “Het is een illusie om te denken dat je aandelenkoersen kunt voorspellen. Het is een waardeloos advies. Het is vergelijkbaar met de aanbeveling om bij mens-erger-je-niet zes te gooien.”

 “Experimenten wijzen uit dat professionele beleggers de koers niet beter voorspellen dan een aap die willekeurig pijltjes op ‘stijgen’ of ‘dalen’ gooit.” Toch zijn er veel mensen, ook professionals, die denken dat ze wél weten wat hoog of laag is, en het blijven proberen. “Pure zelfoverschatting. Dit zie je bijvoorbeeld ook wanneer aan mensen wordt gevraagd of ze denken dat ze beter autorijden dan gemiddeld. Bijna iedereen denkt van wel, dat kan statistisch gezien natuurlijk niet.”

Toch zijn er professionele partijen die misbruik maken van de illusie dat aandelenmarkten te voorspellen zijn en hier geld aan verdienen. Er zijn actief beheerde beleggingsfondsen die hun klanten hoge fees in rekening brengen, “zonder dat ze de markt daadwerkelijk weten te verslaan”.

Er zijn volgens Herings wel slimme strategieën, maar die zijn niet voor de “huis-tuin-en-keuken-belegger”. Als voorbeeld noemt hij een aantal beleggers in New York en Chicago dat héél snel kon aan- en verkopen. “Zij handelden op deze twee locaties in één specifiek aandeel. De koersen van dit aandeel waren nooit precies hetzelfde, daar zitten milliseconden tussen. Zij investeerden in de bovenste verdiepingen van hoge gebouwen om het signaal tussen beide steden te maximaliseren. Sterker nog, “in 2010 legde telecommunicatie provider Spread Networks een optische kabel tussen de financiële markten in New York en Chicago om de communicatietijd voor hun klanten - voornamelijk bedrijven die zich bezighouden met high-frequency trading - terug te brengen van zestien naar dertien milliseconden. Kosten: 300 miljoen dollar.

Het “meest dramatische” dat je kunt doen is al je geld beleggen in één aandeel. “Je moet nooit al je eieren in één mandje leggen.” Herings’ eigen strategie is gespreid beleggen; in verschillende sectoren en regio’s. “Daarnaast is het verstandig om niet te veel te handelen. Veel aan- en verkopen zorgt voor hoge transactiekosten. Studenten, die over het algemeen niet veel te besteden hebben, adviseert Herings om niet te beleggen. “Alleen als je geld ‘over’ hebt en niet bang bent om het te verliezen, investeer het dan in een tracker - een passief fonds dat gewoon de index volgt - of een actief beleggingsfonds met lage fees. Zij beleggen voor jou in meerdere industrieën en landen.

Yuri Meesen

 

 

Dit is een serie waarin wetenschappers misvattingen op hun vakgebied naar het rijk der fabelen verwijzen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: