Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik heb moeten leren om voor mezelf op te komen”

“Ik heb moeten leren om voor mezelf op te komen”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

De zeven zonden van tennisster Debbie Gach
 • Hebzucht. Mijn sportmateriaal moet altijd in orde zijn. Voor een wedstrijd of toernooi wil ik een nieuw gripje en nieuwe bespanning op mijn racket. Ik heb sowieso altijd Nike schoenen, en het liefst wil ik ook een topje, broekje en sokken van Nike. Buiten de sport om ben ik helemaal niet hebzuchtig, alleen met sneakers. Mensen vragen me wel eens of ik de hele collectie van Nike heb.
   
 • Gulzigheid. Ik volg geen speciaal dieet, maar ik ben wel serieus met voeding bezig, vooral tijdens toernooien. Voor mijn wedstrijden eet ik veel pasta voor de energie. Na wedstrijden neem ik kwark of af en toe een eiwitshake voor het herstel. Snoep, koekjes en chips, daar geef ik niet zo veel om, maar chocolade kan ik niet weerstaan. Wanneer het gaat om trainen ben ik heel gulzig; na een training wil ik kapot zijn.
   
 • Onkuisheid. Sinds een half jaar heb ik een vriendin. In de tenniswereld is dit erg geaccepteerd. Ik ken meerdere tennissters met een vriendin. Toen ik erachter kwam dat ik op vrouwen viel, ben ik er meteen mee naar buiten gekomen. Iedereen in mijn omgeving reageerde er erg goed op, ook de andere meiden van tennis. Met een fit lichaam krijg je wel eens complimentjes; van mensen in mijn omgeving, maar er is ook een bepaald type tennistrainer dat het wel laat weten als ze vinden dat je er goed uit ziet. Ook vragen mensen wel eens of ik een sixpack heb. Ik vind zoiets niet vervelend. Het is voor mij een leuke bijkomstigheid.
   
 • Jaloezie. Studeren was voor mij een heel bewuste keuze. Het geeft me een fijn gevoel dat ik een back-up heb, mocht het met het tennissen niet lukken. Toch ben ik jaloers op meiden die fulltime met de sport bezig zijn. Vooral nu het zo goed gaat; ik speel in de top twintig van Nederland bij de dubbel en de top veertig bij de single. Door mijn studie is het lastig om veel te trainen en internationale toernooien te spelen. Ik ben niet jaloers op mensen die veel op stap gaan. Je ziet vaak dat jonge talenten rond hun zestiende stoppen en doorslaan in het feesten, voor mij is dat nooit een overweging geweest.
   
 • Luiheid. De opruimdrang die sommige mensen hebben, ontbreekt bij mij, haha. Mijn kamer is erg rommelig. Zelf heb ik dat niet eens zo in de gaten. Voor mijn moeder, ik woon thuis, is dat vervelend. Verder ben ik gemakzuchtig met dingen regelen. Laatst moest ik vliegen en dan pak ik op het laatste moment mijn koffer in. Kom wel goed, denk ik altijd.
   
 • Woede. Onlangs speelde ik een tiebreak in de derde set en ik stond met 6-3 voor. Ik speelde toen twee zwakke rally’s en gooide met mijn racket. Vroeger gebeurde dat vaker, tegenwoordig komt dat bijna niet meer voor. Een échte zure wedstrijd kan wel een week in mijn hoofd blijven spoken, maar meestal kan ik de dag erna ook de positieve dingen zien. Mijn moeder gaat meestal met me mee naar wedstrijden en als het slecht gaat is het op de terugweg meestal niet gezellig in de auto.
   
 • Hoogmoed. Ik ben eerder veel te bescheiden. Soms speel ik toernooien zonder scheidsrechter. Als de tegenstander de bal ‘uit’ geeft terwijl ik denk dat hij 'in' is, dan moet je voor jezelf opkomen. Dat heb ik echt moeten leren, dat zit niet in mijn karakter.

Debbie Gach, 20, derdejaars biomedische wetenschappen, geboren in Heerlen, woont in Hoensbroek

Traint twaalf tot vijftien uur per week, traint bij Tennisschool Regio Zuid onder Janou Savelkoul

Beste recente prestatie: finaleplaats in de dubbel tijdens een 4 sterren toernooi voor de nationale ranglijst. Traint voor aankomende ranglijsttoernooien

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)