Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ik snap het niet meer!

Ik snap het niet meer!

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik heb enorm te doen met de advocaat van Wouter B. Nee, dat is geen familie, godbewaarme, voor zo’n neefje zouden mevr. B. en ik ons de ogen uit de kop schamen. Wouter B. is de ouderejaars corpsstudent bij het Groningse Vindicat die het nodig vond om bovenop het hoofd van een feut te gaan staan. Tijdens de ontgroening. Nee, niet er bovenop, zegt Wouter, hij zette zijn schoen schuin op het hoofd, zijn gewicht leunde op zijn andere been. Dus niks aan de hand. Dat overkomt de beste wel eens hè, dat je je schoenzool op een hoofd plaatst. Had de feut, Rogier, een schedelbasisfractuur, zoals het OM beweert? Niet door mijn toedoen, vindt Wouter. Die ook nog vindt dat hij zichzelf recht in de spiegel aan kan kijken.

Ik vraag me dan toch af wat hij daar ziet. Of zou de jongen kippig zijn?

En dan ben je dus advocaat van zo’n knul, wiens ouders ongetwijfeld gul in de buidel zullen tasten, en dan moet je iets. Een verhaal vertellen. En dat komt op het NOS-journaal. Ik heb het maar even letterlijk opgetekend. Dit alles vond plaats, zei de man in toga “in een sfeer van intimidatie. Dat hoort er nu eenmaal bij, het is een act, een toneelstuk, bedoeld om aspirant-leden een dikke huid te laten kweken, een groepsgevoel te versterken en om hun motivatie om lid te worden op de proef te stellen.”

Dixit dus de advocaat. Ik kan me daar alles bij voorstellen. Mijn groepsgevoel zou ook enorm toenemen als iemand op mijn hoofd kwam te staan. In een donkere vochtige kelder, waar je met je gezicht op het ijskouwe beton ligt. Ja toch? En ik ben ook dol op toneel, zeker het genre waar men elkaar vanaf het podium het ziekenhuis in schopt. Als ik het goed begrijp is Wouter B. een onbegrepen cultuurliefhebber die per ongeluk een watje trof die hoofdpijn van hem kreeg. Tuurlijk! Shit happens, en we hebben wat afgelachen met z’n allen!

Vervolgens vraag ik me af: als er something rotten is in the state of Groningen, hoe zit het dan hier in het zuiden? Vinden ze bij Tragos en Circumflex ook dat “een sfeer van intimidatie” er nu eenmaal bij hoort? Zouden ze daar niet eens een leuke opinie over kunnen schrijven, of een ingezonden brief naar dit blad? Ben reuze benieuwd namelijk.

En over ingezonden brieven gesproken: ik verwacht er zelf ook nog een paar. Het zit zo: in mijn stukje in nummer 9, ‘Het mooie plaatje’ getiteld, ging het over de brief van em. prof. Gerrit van Maanen aan de rector/rectrix: dat die iets moest doen aan seksistische plaatjes in de universitaire Allerhande, zoals hij het noemde, het glossy UMagazine. Want daarin prijkte een vrouwelijke uhd in een frivole pose, en die tijd is toch echt voorbij, vond hij. Genuanceerd als ik van nature ben heb ik de em. prof er fijntjes op gewezen dat deze mevrouw bepaald niet dom is en er kennelijk voor koos zo geportretteerd te worden. Ik wees ook op een plaatje van onze rectrix in de nationale kwaliteitskrant waarin ze - ik zeg het maar voorzichtig - niet bepaald een boerka droeg. En dat deze zeer geëmancipeerde dames dat gewoon doen. Punt. Dus waar je als man op leeftijd dan blijft met je politiek correcte verontwaardiging.

En nu hoor ik via via en uit zéér betrouwbare bron dat er vrouwelijke hoogleraren zijn die daar aanstoot aan namen! Die het een seksistisch stukje vonden! Willen ze me dat alsjeblieft eens uit komen leggen? Dan leg ik het weer aan mevr. B. uit. Afgesproken?

Albert Bergbroeder

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: