Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Kiki was ons onverwachte geschenk"

"Kiki was ons onverwachte geschenk"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Sandra Daas (1970, Alblasserdam)/ manager back office Finance/ samenwonend met Henk, samen een dochter, Kiki (11 jaar)/ woont in: Opgrimbie, België

Wat heb je zelf gedaan dat jouw dochter nooit zal mogen? [Lacht] Nou, nóóit zou mogen… Ik zat in Rotterdam op de HEAO en daar hadden we wel eens spacecake. Dat was heel gezellig, ik heb vooral veel gelachen.  Er zijn geen rare dingen gebeurd, de dosis space in de cake viel mee. Ik wil niet gelijk zeggen dat Kiki dit niet zou mogen, maar ze moet wel voorzichtig zijn. Wat wij haar wel mee willen geven is dat ze niet te veel dingen, die ze eigenlijk graag wil, niet doet. Ik had vroeger een rem in mezelf, onbewust. Hoogstwaarschijnlijk het resultaat van mijn opvoeding: niet uit de band springen, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Ik ben er daardoor minder op uit getrokken op jonge leeftijd.

Een Zuid-Hollandse is niet op haar mondje gevallen. Ik durf inderdaad te zeggen waar het op staat. Het was voor mij in het begin heel erg wennen dat ze in Zuid-Limburg niet zeggen wat ze bedoelen. Ze draaien om de hete brij heen. Als je zelf wel zegt wat je vindt, ben je al snel een kreng. Maar inmiddels ben ik een beetje ‘verlimburgst’ en houd ik er rekening mee. Ik zou ook nooit meer terug gaan naar het westen. Het is hier gemoedelijker, gezelliger, de humor is grappig. En Maastricht vind ik echt een leuke stad.

Wielrennen of hardlopen? Ik heb twee keer de halve marathon gelopen, de laatste keer in Nice, een paar weken voor die vrachtwagen op 14 juli 2016 de menigte in reed. Ik loop de laatste jaren meer dan ik fiets, dat heeft alles te maken met een gebrek aan tijd, maar fietsen is mijn sport. Henk fietst ook, samen hebben we prachtige tochten gemaakt: van huis uit met de rugzak naar Avignon, maar ook door de Alpen, door de Pyreneeën. Onze mooiste reis was naar Rome en dan via Sardinië en Corsica terug naar Nice - 2400 kilometer - en daar op de TGV. Een keer zijn we bijna overvallen. We waren aan het rusten, de fietsen en rugzakken stonden een eindje verder, Henk was even plassen. Opeens stond er een man bij onze spullen, even verderop wachtte zijn maat in een jeep met draaiende motor. Henk liep op ze af en pakte een mes - dat heeft hij altijd bij zich op die tochten - uit zijn stuurtas. Het zag er heel stoer uit, dat vonden die mannen blijkbaar ook want ze dropen af. [Schaterend]. Henks hartslagmeter naderde wel de 200.

Grote droom? Een keer met zijn drieën naar Santiago de Compostella fietsen. Kiki is 11 en heeft een eigen renfietsje. Ze rijdt nu al honderd kilometer op een dag. Als we zes weken hebben, moet dat kunnen.

Wat zou je overdoen als je de kans kreeg? Ik zou naar de universiteit zijn gegaan. Misschien zou ik voor geneeskunde hebben gekozen en onderzoek zijn gaan doen in een laboratorium. Lijkt me mooi om bij te dragen aan de gezondheid van mensen. Nu ben ik na het eerste jaar HEAO gestopt en gaan werken. Ik heb uiteindelijk de financiële hbo-studie SPD gehaald en de hbo+-opleiding bedrijfskunde. Mijn werk- en denkniveau is door ervaring academisch, maar je mist het papiertje en juist dat geeft meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Wat wilde je vroeger worden? Directeur van de dierentuin. Ik ging vroeger vaak naar Blijdorp met mijn moeder en oma, ik heb daar mooie herinneringen aan. Gisteren heb ik nog een gewonde duif naar het opvanghuis in Opglabbeek gebracht.

Waarom zit jij op deze functie? Ik ben begonnen als administrateur, doorgegroeid naar controller en uiteindelijk gevraagd om manager te worden. Het werk is heel divers, we zijn nu druk bezig met innovatieprojecten: online betalen, digitaliseren van declaraties. Ik vind de omgang met collega’s heel leuk. Maar er zijn ook mindere aspecten: het is iedere keer weer een ‘uitdaging’ om de UM-medewerkers ervan te overtuigen dat ze bijvoorbeeld bonnetjes en facturen moeten verzamelen, of uren moeten schrijven. Niet voor Finance, maar omdat de wet het voorschrijft, of de accountant of de subsidiegever. Finance is vaak de boeman, wij zouden te bureaucratisch zijn, maar mensen realiseren zich niet dat die exercities nodig zijn om hun subsidie veilig te stellen.

Wat vind jij moeilijk aan de liefde? Het te verliezen. Ik heb twee grote liefdes, allebei uiteraard heel anders: Henk en Kiki. Zij was ons onverwachte geschenk. We hadden niet bedacht om kinderen te krijgen, maar zouden haar voor geen goud willen missen. Je houdt zoveel van haar dat het soms zeer doet. Ik heb vroeger thuis nooit goed geleerd om mijn gevoelens te uiten, ik vind dat nog steeds heel lastig, Kiki is eigenlijk de enige bij wie ik mijn liefde onbevangen toon.

Beste advies van je ouders: het zijn geen praters, maar ik waardeer het zeer dat ze mijn partnerkeuze hebben gerespecteerd. Henk is 25 jaar ouder, ik weet dat ze dat slikken vonden, maar het was aan mij.

Slechtste eigenschap volgens Henk: hij vindt mij te bescheiden, hij vindt dat ik me op mijn werk veel meer zou moeten laten zien. Of hij gelijk heeft? Ja.

Guilty pleasure. Chocolade, Candy Crush op de iPad en Heel Holland Bakt. Henk vindt het afschuwelijk, maar ik geniet ervan, het is zo lekker gewoon, niet opgesmukt, geen show.

Ik krijg stress … als we thuis veel eters krijgen. Ik kook dan altijd, vind het ook leuk, als ik maar genoeg tijd heb om het te organiseren. De balans werk- privé is wel eens zoeken: ik werk fulltime, ben actief op de school van mijn dochter, en wil drie tot vier keer per week sporten. Op mijn werk heb ik het druk, dat is wat anders dan stress. Ik heb graag genoeg te doen.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)