Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Promovendi-file op de berg

Promovendi-file op de berg

Photographer:Fotograaf: Herman Pijpers

MAASTRICHT. Het is een indrukwekkende lijst; niet zoveel als twee jaar geleden, zegt pedel Len Cuppens, maar nog altijd verdedigen in december 61 onderzoekers hun proefschrift. “Dat is soms letterlijk rennen van de ene naar de andere zaal omdat we maar één staf hebben. Dan is het op de ene plek ‘hora est’ en het volgende moment loop je met dezelfde staf de andere zaal in. Het wordt tijd dat we een tweede aanschaffen. We hebben ook meerdere kettingen.”

Op de drukste dagen staan vijf promotieplechtigheden gepland. Dan wijken sommige promovendi uit naar de eerste verdieping, waar begin december een onderwijszaaltje wordt omgetoverd tot een kleine aula. “Daar verplichten we niemand toe”, zegt Cuppens. “Veel buitenlanders kiezen er zelf voor omdat ze maar een handvol bezoekers meebrengen. Ze willen niet in een halflege, grote aula promoveren.”

Hoe druk het ook is, zegt Cuppens, “voor een promovendus blijft het een speciale dag, dus we doen ons best om dat gevoel in stand te houden. Dat is ons streven.” Voor de zomer en voor het einde van het jaar staan traditioneel de meeste promoties op de rol.

Het kalenderjaar 2015 spande de kroon. Toen verdedigden 357 promovendi hun proefschrift. De meesten van hen waren vrouw: 203 van de 357. Sinds 2006 zijn de vrouwen steevast in de meerderheid – met uitzondering van 2008 toen er net één man meer was.

De hausse in 2015 was een gevolg van omvangrijke onderzoeksprogramma’s die jaren eerder waren gestart met extra geld van de aardgasbaten en waarin veel aio’s deelnamen. De precieze aantallen van 2017 zijn nog niet bekend.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)