Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik eet zo’n 4500 calorieën per dag”

“Ik eet zo’n 4500 calorieën per dag”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

De zeven zonden van powerlifter Tanno de Pender
 • Hebzucht. Ik ben niet materialistisch. Ik heb alleen de essentiële dingen nodig; een riem, knee sleeves, wrist wraps, gewichthefschoenen voor squats, en een singlet voor bij de wedstrijden. Bij het powerliften zijn er twee groten merken, SBD en Titan, maar met schoenen wil ik Nike. Die bieden de meeste stabiliteit. Als het gaat om progressie ben ik wel hebberig: ik wil het altijd beter doen dan de vorige keer.
   
 • Gulzigheid. Ik eet zo’n 4500 calorieën per dag, verdeeld over vijf tot zeven maaltijden. Voordat ik naar de gym ga wil ik altijd minimaal twee maaltijden gehad hebben, anders heb ik te weinig energie. Vooral eiwitten zijn in mijn dieet belangrijk, die zorgen voor spierherstel en -opbouw. Als ontbijt neem ik meestal vijf gebakken eieren, en havermout met daarin wat kaneel, stevia en een banaan. Mijn tweede maaltijd bevat vaak ook havermout en banaan, maar dan met twee scheppen eiwitpoeder. Vlees of vis met rijst en groenten eet ik tijdens maaltijd drie, vier en eventueel vijf. Mijn laatste maaltijd bestaat uit magere kwark of Griekse yoghurt met fruit.
   
 • Onkuisheid. Veel atleten zijn tegen seks voor de wedstrijd. Ik niet. Wellicht is het zelfs een goede vorm van ontspanning. Als je te gefocust bent op de wedstrijd maak je jezelf te druk. Met een sportief lichaam krijg je aandacht van vrouwen. Vroeger vond ik dat belangrijker dan tegenwoordig. Ik heb al een tijd een vriendin.
   
 • Jaloezie. Ik ben niet snel jaloers. Je kunt jezelf beter niet met anderen vergelijken. Mijn primaire drive is mezelf verbeteren. Op het WK in Minsk heb ik iemand 480 kilo zien squatten. Abnormale getallen zijn dat. Hij zit in een andere gewichtscategorie dan ik, maar ik heb er zeker bewondering voor. Zelf squat ik 255 kilo. Ook in mijn relatie ben ik nauwelijks jaloers. Mijn vriendin is fit en mannen zullen in de gym ongetwijfeld naar haar kijken, maar ik heb het volste vertrouwen in haar.
   
 • Luiheid. Ik ben erg gefocust op mijn sport, maar ik laat andere dingen er niet onder lijden. Meestal begin ik op tijd aan mijn schoolwerk, maar soms schuif ik opdrachten wel eens een dagje op. Als ik er écht voor ga zitten, doe ik het goed. Soms ben ik gemakzuchtig met het bereiden van eten. Dan maak ik bijvoorbeeld simpel vier bruine broodjes met avocado en kipfilet klaar in plaats van een echte warme maaltijd.
   
 • Woede. Ik ben een kalm persoon. Als een training slecht gaat, ben ik vijf minuten chagrijnig en dan is het meestal weer goed. Trainen is een kwestie van fouten maken en daarvan leren. Dat is essentieel als je succes wilt boeken. Tijdens de training luister ik meestal muziek. Dat helpt ook om rustig te blijven. Ik luister van alles: vooral rock en metal, maar ook John Mayer, jazz, rap, en zelfs klassiek.
   
 • Hoogmoed. Erkenning, complimenten of gevraagd worden voor dit interview bijvoorbeeld vind ik leuk, maar ik ga er niet van naast mijn schoenen lopen. Je moet gewoon jezelf blijven. Ik ben niet specialer dan een ander. Iedereen kan powerliften, als je er maar hard voor wilt werken. Natuurlijk spelen genen mee, maar het is vooral een mindset. Vroeger was ik een van die patsers die op festivals zonder shirt en met een zonnebril hun lichamen showen. Gelukkig ben ik daar overheen gegroeid. Nu train ik voor prestaties, uiterlijk is een leuk bijproduct.

Tanno de Pender, 25, tweedejaars gezondheidswetenschappen, geboren in Dordrecht, woont in Maastricht

Traint zo’n twintig uur per week, lid van UM Sport en van sportschool Barbell Strength in Rotterdam, traint voor het Nederlands Kampioenschap in december

Beste prestaties tot nu toe: 12e bij het Wereld Kampioenschap in 2016 en 6e bij het Europees Kampioenschap 2016 (Brons op de deadlift met 302.5 kg)

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)