Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zwartepietdiscussie over chocoladeletters

NEDERLAND. Na klachten over chocoladeletters met zwarte pieten op de verpakking heeft de cateraar van de Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam deze uit de kantines verwijderd. Een bericht daarover leidde tot veel boze reacties.

“Is het ook mogelijk mijn bul met terugwerkende kracht op naam te stellen van een andere universiteit dan de UvA? Wat een stelletje losers daar zeg.” Het is één van de ruim tweehonderd reacties onder een bericht op de website Folia. Die meldde afgelopen week dat er chocoladeletters in zwartepietverpakking uit het kantine-assortiment waren gehaald nadat een student erover had geklaagd.

Klacht

De 27-jarige Paul Kisner, UvA-student conservation and restoration of cultural heritage, had bezwaar gemaakt bij de cateraar en bij UvA-diversity officer Anne de Graaf. “Ik wil dat de UvA een omgeving zonder racisme is en vind dat ik als witte man moet opkomen voor de inclusiviteit van de academische gemeenschap”, zegt Kisner tegen Folia. Inmiddels liggen er letters van Tony Chocolonely in de schappen, met alleen sinterklazen op de verpakking.

‘Overbodig’

Het besluit om de chocoladeletters weg te halen, komt de UvA – en diversity officer Anne de Graaf in het bijzonder – op veel spot en kritiek te staan.  “De commander in chief of diversity laat zien waarom haar functie totaal overbodig is”, schrijft iemand.

En een ander: “Zwarte Piet is zeker niet racistisch, want ik heb nog nooit een blank land zo zien vechten om een zwarte man te behouden.” De positieve reacties onder het bericht zijn op de vingers van één hand te tellen.

HOP, Matthijs van Schie

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)