Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Drieduizend plaatsen in de nieuwe fietsenstalling

Drieduizend plaatsen in de nieuwe fietsenstalling

Photographer:Fotograaf: Fred Berghmans

MAASTRICHT. “Nou, hij kan in ieder geval 120 kilo dragen”, zegt wethouder John Aarts over de roltrap, die hem naar beneden voert. Samen met een projectleider en communicatieadviseur geeft Aarts voor pers en fotografen een preview van de ondergrondse fietsenstalling vóór het station. Hij telt drieduizend plaatsen en gaat - na anderhalf jaar - op 1 januari open.

Inchecken kan onderin met de OV-kaart. Wie er geen heeft, moet er een kopen of een pas lenen bij de stalling. De eerste 24 uur zijn gratis, daarna kost het 1,25 euro per dag. Studenten die een weekend weggaan, moeten dus in de buidel tasten.

Of de fiets op de Meerssenerweg stallen, aan de achterkant van het station, tipt projectleider Marijke Terpstra. “Daar is nu plaats voor zeshonderd fietsen. Het aantal plekken is daar met driehonderd uitgebreid. Voor de stalling denken we nog aan een speciaal weekendtarief. Maar is dat dan alleen voor studenten of voor iedereen met een smalle beurs?”

Wat als studenten hun fiets toch boven tegen een muur knallen? “We handhaven op weesfietsen en oude wrakken”, zegt Terpstra. “Niet per se op verkeerd gestalde fietsen. Dat doen we nergens in de stad.” Aarts: “We beginnen met vriendelijk beleid en doen een beroep op de zelfdiscipline van bezoekers. Als dat niet werkt, gaan we strenger handhaven.”

De stalling - totale kosten 13 miljoen - gaat een kwartier voor de eerste trein open en sluit een kwartier na de laatste. Wie denkt dat hij zijn ros de hele zomer in de stalling kan achterlaten, komt bedrogen uit. In de rekken zit een sensor die na twee weken een signaal geeft. De fiets wordt dan verwijderd. “Anders wordt het een bergschuur”, zegt Terpstra. “Dat willen we niet.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: