Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Online samenvattingen delen? Dat mag niet zomaar

NEDERLAND. Binnenkort tentamen, maar de afgelopen maanden niet naar college geweest? Geen nood: uittreksels zijn online voor een zacht prijsje te vinden. Maar als daar letterlijke teksten van docenten in staan, is dat verboden.

“Alles wat een docent produceert, is auteursrechtelijk beschermd, van collegesheets tot tentamens”, zegt Dirk Visser, hoogleraar intellectueel eigendomsrecht aan de Universiteit Leiden, tegen de NOS. “Eigen samenvattingen en aantekeningen mogen wel, maar dan mogen er geen hele alinea's of vormgeving gekopieerd zijn.”

De NOS onderzocht de online handel in uittreksels en ander studiemateriaal en deed navraag bij de TU Delft, de Universiteit Leiden en de Hogeschool van Amsterdam. Die zijn niet blij dat colleges, tentamens, readers en ander lesmateriaal van hun docenten worden gedeeld, maar geven aan dat het moeilijk is om er iets tegen te doen.      

Aanbieders doen weinig om ervoor te zorgen dat het materiaal op hun websites geen letterlijke tekst van docenten bevat. Woordvoerders van de websites Studeersnel en Stuvia zeggen dat ze studenten wel waarschuwen om geen documenten te uploaden waar auteursrecht op rust, maar controleren dat niet.

In België verbieden de universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven hun studenten om studiedocumenten aan te bieden op websites die het daarna weer verkopen, ook als ze alles zelf hebben geschreven. Studenten kunnen daar worden geschorst als ze worden betrapt.

HOP, Matthijs van Schie

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: