Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vindicat-lid in hoger beroep tegen straf

NEDERLAND. De 24-jarige Wouter B., voormalig lid van het Groningse studentencorps Vindicat, gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling wegens zware mishandeling. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt. 

De Groningse rechtbank veroordeelde Wouter B. onlangs tot één dag cel en 240 uur taakstraf, omdat hij tijdens de introductieperiode zijn voet op het hoofd van een aspirant-lid had gezet. Die jongen zou daardoor een schedelbasisfractuur hebben opgelopen.

Dat is zware mishandeling, oordeelde de rechter. Maar volgens advocaat Tjalling van der Goot is helemaal niet bewezen dat het slachtoffer daadwerkelijk een schedelbasisfractuur heeft overgehouden aan de voet op zijn hoofd. Artsen zouden namelijk geen verlies van hersenvocht uit het oor hebben ontdekt, een symptoom van een schedelbasisfractuur.

Van opzet was al helemaal geen sprake, stelt B., die na zijn veroordeling door Vindicat werd geroyeerd. Zijn slachtoffer zegt dat hij heeft geschreeuwd en dat B. met zijn voet heeft doorgedrukt, maar volgens de advocaat hebben getuigen daar niets van gemerkt.

B. geeft wel toe dat hij fout was toen hij zijn voet op het hoofd van het aspirant-lid plaatste. “Een dergelijke handelwijze is incorrect geweest en past niet binnen een introductietijd”, schrijft de advocaat, maar dit “morele oordeel” staat volgens hem los van de strafbaarheid van de actie.

Het hoger beroep vindt plaats in het gerechtshof van Leeuwarden. Waarschijnlijk volgt de zitting in de loop van volgend jaar.

HOP, Matthijs van Schie

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)