Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gothy gitaarlijntjes

Muziek: Lesoir

Ik heb fijne herinneringen aan het einde van de jaren ’90. De kroeg als concept werd ontdekt, er waren vriendjes, biertjes en bandjes. Genoeg puber-Weltschmerz ook, maar dat is grotendeels uit mijn herinnering verdwenen. Zo vaak als mogelijk stond ik in de buurt (Ede en Wageningen, als u het weten wilt) muziek te kijken, met Bevrijdingsdag als jaarlijks hoogtepunt: podia door heel Wageningen, studenten die boodschappenkarretjes met bierblikken achter zich aan sleepten, op elke straathoek een verkooppunt voor voedselvergiftiging op een broodje. Wij stonden altijd bij ‘Kabaal am Gemaal’, waar de hele dag alternatieve gitaarmuziek geprogrammeerd stond. Fijn publiek ook: shagrokende metalheads in denim, betoverende alto-meisjes (heb ik nog steeds een zwak voor), punkjochies met behanglijm in hun haar. Mocht een act even stilvallen, dan verliepen de kreten van de toehoorders via een vast patroon: “Spelen! Liedjûûh! Slayer! Chili Peppers! SLAYER!”

Waarom dat was, daar ben ik nooit achtergekomen. Maar wanneer ik nu in Paradiso, Tivoli of de Melkweg sta en ik hetzelfde hoor word ik daar helemaal gelukkig van. De muzikale erfenis draag ik ook met me mee: al zijn ze niet allemaal tijdloos gebleken, ik draag bands als Green Lizard, Guano Apes en Skunk Anansie nog steeds een warm hart toe.

De muziek van de Maastrichtse formatie Lesoir neemt me meteen weer mee naar die parkeerplaats in Wageningen, onder een paraplu in de regen, richting het eind van de avond, lauw biertje in de hand, gothrockers the Gathering als headliner. Op 25 mei presenteren deze dames en heren, bij wijze van thuiswedstrijd na een tour door China, in de Muziekgieterij hun tweede album, Transience. Zangeres Maartje Meesen (die je van gezicht zou kunnen kennen, ze zit ook in de organisatie van het podium) heeft een overtuigende, lekker dramatische stem, die voortgestuwd wordt door malende riffs en een algeheel wervelend geluid. Een beetje Skunk Anansie, een stevige knipoog naar the Gathering, wat post-metal-invloeden en gothy gitaarlijntjes zorgen voor stevige maar toegankelijke symfonische rock. Groots en meeslepend, maar niet theatraal.

Kaartjes kosten geen drol en de bartarieven zijn gunstig, dus ik kan weinig redenen verzinnen om niet te gaan.

En nu allemaal: “SLAYER!”

Jeroen Postma

 

Lesoir, zaterdag 25 mei, Muziekgieterij, Maastricht. Kaarten €5 vvk / €8 aan de deur.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)