Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Loving Vincent: de tentoonstelling

Loving Vincent: de tentoonstelling

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Het was onverwacht druk toen wij het Noordbrabants Museum in Den Bosch binnen gingen. Althans N. en ik vonden dat omdat wij niet voor alweer een tentoonstelling over Vincent van Gogh kwamen. Het was echter dringen om de uitstalling goed te bekijken. Wij zijn geen fanatieke bioscoopbezoekers. Daarom hadden wij Loving Vincent, de film, gemist. Wel de positieve recensies gelezen. Dat positieve zat hem in de bewonderenswaardige nieuwlichterij die de film bood. Het gaat om een animatiefilm waarvoor een aantal in animatie en strips gespecialiseerde schilders, 65 duizend schilderijen in de stijl van Vincent van Gogh hebben vervaardigd. De film vertelt de geschiedenis van het laatste jaar van zijn leven, dat in zelfmoord eindigt. Met tussendoor flashbacks uit zijn leven daarvoor. In passende kleding spelen acteurs het verhaal. Hun spel wordt geschilderd. Zo ontstaat de stripfilm. Volgens de recensenten is het product origineel en overtuigend: not in bad taste.

Over deze film en de manier waarop die tot stand is gekomen, gaat de tentoonstelling in Den Bosch. Hij past in de recente traditie van allerlei kunstvormen: The making of ... De moderne liefhebber wil niet alleen die beroemde opera, film of musical zien. Hij wil ook een kijkje achter de schermen. Vraag mij niet waarom! Het is een rare gewoonte. Een echte liefhebber wil opgaan in de uitvoering. Die magie wordt verstoord als je hoort hoeveel meter elektrische kabels nodig waren, dat het kostuumatelier groter is dan het toneel. Om over 65 duizend schilderijen nog maar te zwijgen

Heeft een tentoonstelling wel zin? Natuurlijk zijn er veel liefhebbers van Van Gogh die elke poging zijn moeilijke leven te doorgronden, willen bijwonen. Mijn probleem daarbij is dat kitsch op de loer ligt.

Het verhaal van de film is de poging van Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, die tracht uit te vinden hoe het genie aan zijn einde is gekomen. Heeft hij zelfmoord gepleegd? En waar? Had hij misschien toch een verhouding met de vrouw van de dokter? Of zitten de herbergier en zijn dochter erachter? Allemaal vragen die mij geen bal interesseren. Ik wil weten hoe Van Gogh  tot dat schilderij van het korenveld met de kraaien kwam. De vraag wie het heeft gedaan laat ik over aan hoofdinspecteur Barnaby in Midsomer Murders.

En hoe moet het nu verder met die 65 duizend nep-Van Goghs?

Hans Philipsen          

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: