Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Topadvocaat wordt voorzitter raad van toezicht

Topadvocaat wordt voorzitter raad van toezicht

MAASTRICHT. Met de komst van de Amsterdamse advocaat Annelies van der Pauw (57) als nieuwe voorzitter van de raad van toezicht is opnieuw een ‘powervrouw’ in de top van de Universiteit Maastricht benoemd. 

De vorige was rector Rianne Letschert, die in de Volkskrant datzelfde predicaat meekreeg, met ‘goedlachs’ als voorvoegsel. Van der Pauw geldt in haar vakgebied, (de corporate advocatuur, fusies, overnames) als een van de weinige vrouwen die flink wat grote deals tot een goed einde brengen. Ze behoort tot de “powervrouwen”, het “exclusieve clubje van vrouwelijke topadvocaten” in deze sector, meldt de website M&A (mergers & acquisitions). Zo was zij betrokken bij de beursgang van ABN AMRO.

Van der Pauw is partner bij het Amsterdamse kantoor van het internationale advocatenkantoor Allen & Overy. Daar werkte tot voor kort ook Ferdinand Grapperhaus, nu minister van Justitie, daarvoor tevens jarenlang hoogleraar arbeidsrecht in Maastricht.

Van der Pauw: “Toen ik benaderd werd, het was ergens in september, voor de functie van voorzitter van de raad van toezicht bij de UM, heb ik het natuurlijk meteen met Ferd besproken. Die was super enthousiast. ‘Doen’, zei hij. Ferd is sowieso enthousiast over de UM, over het internationale karakter en de dynamiek die dat teweegbrengt.”

De nieuwe raadsvoorzitter kende de UM hoofdzakelijk uit haar contacten met advocaat-stagiaires uit Maastricht: “Onze advocaat-stagiaires zijn afkomstig van alle universiteiten in Nederland.” Zelf studeerde ze rechten in Utrecht, haalde daar in 1984 haar meestertitel en deed vervolgens een master fiscaal recht in Leiden. Volgens het UM-persbericht dat deze week uitkwam is zij door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vooral benoemd “vanwege haar affiniteit met wetenschappelijk onderwijs en onderzoek”. Van der Pauw daarover: “Wie bij ons kantoor wil komen werken zal merken dat de hoogste drempel, een absolute voorwaarde eigenlijk, is dat je wetenschappelijk geïnteresseerd bent en over een groot analytisch vermogen beschikt. Daarna pas komen andere eisen. En Allen & Overy doet veel aan permanente educatie van zijn advocaten, zelf ben ik bijvoorbeeld ook wel eens mee geweest op een lang weekend naar Cambridge University. Heel leuk.”

Haar nieuwe toezichtsfunctie bij de UM - ze volgt scheidend voorzitter Truze Lodder op - is niet de enige die Van der Pauw bekleedt. Ze is lid van een aantal raden van toezicht, deels in de sector van cultuur en media. Zo is ze voorzitter van de raad van toezicht bij het Mondriaan Fonds, een publiek stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Verder was ze jarenlang commissaris namens de werknemers bij NRC Media, tot 2014. Ook is ze bestuurslid bij The Institute for War & Peace Reporting, gericht op versterking van de positie van media, inclusief burgerjournalistiek, in conflict- of crisisgebieden.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)