Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gemene vent

Gemene vent

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Toen ik in groep 5 zat, riep mijn basisschoolleraar mij bij zich om samen naar mijn nieuwe schoolfoto te kijken. Terwijl hij met een vinger naar zijn computerscherm wees keek hij me indringend aan en zei: "Jij bent niet echt fotogeniek hè?" Dat was een rare opmerking, en nu ik eraan terugdenk vraag ik me af waarom iemand zoiets zou zeggen tegen een kind. Goed, ik vond de foto niet geweldig, maar er was ook niet echt iets mis mee. Ik had mijn ogen open, er zaten geen etensresten op mijn gezicht en ik had mijn lievelingsmutsje op. Prima toch? Mijn leraar vond van niet en die dag leerde ik iets nieuws: fotogeniek zijn is heel belangrijk.

Vóór dit alles spiegelde ik me aan bewegende mensen: ik wilde net zo sterk zijn als mijn vader die met één hand een krukje in de keuken kon optillen en net zo sprookjesachtig als mijn blonde vriendinnetje Vera die het liefst een prinsessenjurk droeg. Inmiddels spiegel ik me aan foto’s. Er zijn zoveel plaatjes van perfecte mensen dat ik mijn eigen sterke punten vaak vergeet. Ik weet wel dat ik mezelf niet moet vergelijken met modellen en actrices, want dat maakt toch alleen maar ongelukkig, maar ik voel die ongelukkigheid zelfs als ik me spiegel aan mensen om mij heen. Zo ben ik nu op vakantie met mijn beste vriendin, en eigenlijk vind ik dat zij beter op foto’s staat dan ik. Ik zie er soms zelfs een beetje tegenop om die aan het eind van de dag door te bladeren, uit angst dat ik niet tevreden ben met mezelf.

Fotogeniek zijn is waarschijnlijk zo belangrijk omdat iedereen constant foto’s van je kan maken en deze online kan zetten. Als je dan wallen onder je ogen hebt, of een asymmetrisch gezicht, kun je het wel schudden. Geen baan en geen toekomst meer. Maar waarom moest ik me hier in groep 5 zorgen om maken? Ik had nog geen Facebook, dus de enige plek waar die schoolfoto zou eindigen was in het dikke papieren fotoalbum, thuis. Waarom vond mijn leraar het de moeite en de vernedering waard om mij aan zijn bureau te vertellen dat ik er niet uitzag? Misschien wilde hij me op tijd bewust maken. Misschien wilde hij zijn eigen onzekerheid verbergen. Of misschien was het gewoon een gemene vent.

Cato Boeschoten

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: