Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Habemus mamam

Habemus mamam

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Wat een voortvarendheid weer in onze hogere regionen! We hebben nu al een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht, terwijl de vorige haar afscheidsfeestje nog moet krijgen. Een habemus papam maar dan anders, habemus mamam misschien. De nieuwe mevrouw heet Annelies van der Pauw. Dinsdag kwam het berichtje binnen, via de algemene mail. Want als beleidsambtenaar word je overal buiten gehouden tegenwoordig, behalve het kleine stukje beleid waar jij dan zdn’tjes over mag produceren. En mijn terrein behelst van alles maar niet het toezicht op ons Hoge College. Ik begrijp ook niet waarom.

Nu ben ik van nature verre van achterdochtig, integendeel, ik zoek en zie altijd het goede in de mens en zeker in de bestuurder, maar in de beschrijving van de vele kwaliteiten van deze mevrouw vond ik bijna tussen de regels door een passage die, wie weet, de ware bedoeling van deze benoeming onthult. Eerst maar even wat algemene info: ze is advocaat, zelfs partner bij een gerenommeerd internationaal advocatenkantoor, ze heeft - ik citeer losjes - affiniteit met onderzoek en onderwijs, ze weet alles van besturen (dat heet tegenwoordig governance) en heeft grote ervaring in “complexe corporaties en (overheids)organisaties”. Even tussendoor: dat van die corporaties bevreemdde me. Woningcorporaties? Zorgcorporaties? Ik heb haar even gegoogeld maar daarover vind ik echt niks. Van Dale omschrijft een corporatie als een ‘vakgenootschap of vakvereniging’, een soort gilde. Zou ze daar lid van zijn? We kennen hier natuurlijk het Reuzengilde, die komen soms de stad in met buitenmaatse poppen, zou mevrouw Van der Pauw in die hoek ervaring hebben opgedaan? Of heeft ons aller communicatieafdeling een klein vergissinkje gemaakt? Dat ze van een corporation een corporatie maken? Maar ach, wat kan het schelen, wie verlangt vandaag de dag nog vlekkeloze berichten van onze prachtuniversiteit?

Dan nu de echte cliffhanger: mevrouw Van der Pauw is een kei op het gebied van “fusies en overnames”. U voelt hem al, hier wordt iets in de week gelegd. De UM is zichzelf niet meer genoeg. De UM wil uitbreiden, expanderen, fuseren, overnemen. De crisis is voorbij, Germanicus verveelt zich, nieuwe uitdagingen lonken. En dan kunnen we met z’n allen wel zo’n beetje bedenken welke kant dat uitgaat, niet? Germanicus is een groot liefhebber van het culinaire, dus hier en daar een restaurant plus wat patisserieën zullen de eerste slachtoffers zijn. Die mogen dan voor of tussen of na elke productnaam de letters UM toevoegen. Of iets met de namen van onze drie grote roergangers doen. Dus UM-nonnevot, gevulde UM-patrijs met cranberries, foie gras à la Germanique, zachtgegaarde Lichtschichtzalm, halfwilde Boss-penen, dat soort dingen. En zouden we niet ook een hondentrimsalon overnemen om Tommy Germanicus mooi te houden? Vooruit. Dan volgen wat minder branchevreemde organisaties, niet om mee te fuseren, dat is voor watjes, nee, er komen keiharde onvriendelijke overnames: om te beginnen een paar onderdelen van Zuyd Hogeschool. Niet de kunstjongens en -meisjes, die zijn te wispelturig, daar krijgen we alleen maar ruzie mee. Wel wat technische clubjes, daar kunnen we ons voordeel mee doen.

Wat hebben we nog meer? Als de RUG-Groningers in China een filiaal willen openen, dan kunnen wij dat toch beter? Dan nemen we toch gewoon in één klap een zooitje Aziatische universiteiten over zodat we meteen dertig punten omhoogschieten in de wereldwijde ranglijsten? En nu we het over het buitenland hebben: waarom nemen we België niet over? Dat ligt daar maar te liggen, hier pal over de grens. Alleen, wordt onze naam dan niet wat al te provincialistisch, met dat Maastricht erin? Of nemen we Maastricht zelf ook over? Dan kan het weer wel natuurlijk.

Ik verheug me erop. Eindelijk beweegt er weer eens wat. Mevrouw Van der Pauw gaat het heel druk krijgen.

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: