Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik word regelmatig voor ‘trut’ uitgemaakt”

“Ik word regelmatig voor ‘trut’ uitgemaakt”

Photographer:Fotograaf: Janneke Swinkels

Hallo, met wie spreek ik?

Nog bij je ouders op bezoek geweest afgelopen weekend?

Ja, bij mijn moeder in Amsterdam. Ik heb mijn broertje geholpen met zijn surprise voor school. Ik ga niet meer elk weekend. Hangt ervan af of ik moet werken.

Heb je een baantje in Amsterdam?

Ik werk daar in een verpleeghuis en werk regelmatig met mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, het gevolg van trauma.

[De kans is niet gering dat we hier met een geneeskundestudent te maken hebben.]

Komt je studie van pas?

Zeker. Vanuit mijn studie weet ik dat mensen met letsel aan de frontale hersenen zich ongeremd kunnen gedragen, inclusief schelden. Ik word regelmatig voor ‘trut’ uitgemaakt, maar als je weet waar het vandaan komt, kun je dat relativeren. Dat lukt niet alle verpleegkundigen. Sommigen willen niet meer zorgen voor bepaalde patiënten. Ik heb voorgesteld om een college te geven voor het verpleeghuispersoneel. Dus ja, ik ben geneeskundestudent. Vijfdejaars, net met coschappen begonnen.

Ben je in de voetsporen van je ouders getreden?

Nee. Mijn vader heeft vwo gedaan in Marokko, maar die ben ik uit het oog verloren, heb ook niet de behoefte om hem op te sporen. Mijn moeder is geboren in Marokko, van huis uit niet geschoold. Nu volgt ze cursussen om ondernemer te worden. Ze wil een visrestaurant openen. Ze komt uit het noordelijke topje van Marokko en woonde vroeger dichtbij de zee.

Welke specialisatie spreekt je het meeste aan?

Chirurgie. Ik hou van duidelijkheid, een recht-toe-recht-aan-mentaliteit. Bij chirurgie kent iedereen zijn positie, zijn de instructies helder. Bovendien ben ik een doener, een aanpakker.

Is er een kans dat je teruggaat naar Marokko?

Als het aan mij ligt, niet. Ik ben hier geboren en voel me Nederlander. Maar goed, als het nog erger wordt in de media, dan misschien wel. Ik voel me steeds minder op mijn gemak. Het probleem zit ‘m in de manier waarop de media Marokkanen afschilderen. Na de aanslag in Brussel vroeg ik in Maastricht aan een vrouw of ik iets mocht vragen. Ze was superbang en deed heel afwerend. Ik ben niet de enige. Steeds meer Marokkanen vertrekken. Zonde, ook omdat zij  vaak hoog opgeleid zijn.

In deze rubriek circuleert een mobiele telefoon binnen de muren van de Universiteit Maastricht. Studenten en personeelsleden geven iedere week de telefoon door. Aan de redactie van Observant om te achterhalen wie 'm deze week in zijn of haar bezit heeft. -> Klik hier voor de naam van de UM'er die we deze keer aan de lijn hadden

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)