Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Online studiepunten behalen in het buitenland

NEDERLAND. De proef is geslaagd: de universiteiten van Delft, Leiden en Wageningen en zes buitenlandse instellingen bieden hun studenten voortaan de kans om online vakken te volgen en daar studiepunten mee te verdienen. 

De TU Delft biedt al jaren massive online open courses (moocs) aan en startte vorig jaar een proef met zes andere universiteiten. Hun studenten konden daardoor ‘virtueel uitwisselen’ en bij alle zeven instellingen studiepunten behalen.

De proef was succesvol en ook de universiteiten van Wageningen en Leiden gaan nu meedoen, is  in Canada besloten. Volgens vicevoorzitter Anka Mulder van de TU Delft kennen de universiteiten elkaar goed en vertrouwen ze erop dat hun cursussen van hoog niveau zijn.

Naast de drie Nederlandse universiteiten gaat het om Hong Kong University of Science and Technology, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (Zwitserland), de Amerikaanse Rice University en drie Australische universiteiten: de National University en de universiteiten van Queensland en Adelaide.

Lagere drempel

Omdat studenten met online colleges geen duizenden euro’s kwijt zijn aan vliegtickets en woonruimte in een ver land, wordt de drempel voor uitwisseling lager, zegt persvoorlichter Karen Collet van de TU Delft. “Zo’n virtuele uitwisseling is erg aantrekkelijk als je om tijd- of geldgebrek niet aan een gewone exchange kan deelnemen.”

Daar ziet ook Simon Vink, woordvoerder van Wageningen University, de voordelen van in. “Als je dolgraag college wilt volgen van een bepaalde professor in het buitenland, moest je eerst gelijk voor drie maanden of een halfjaar ergens anders gaan wonen. Nu zet je gewoon je laptop aan.”

Voor de tentamens is nog geen futuristische oplossing gevonden: die maken studenten nog gewoon in een zaaltje van hun eigen universiteit, onder toezicht van een surveillant. De docent van de instelling waar studenten het vak volgen, kijkt het tentamen na en stuurt het cijfer naar de universiteit van de student.

HOP, Matthijs van Schie

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: