Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Onmisbaar voor Dutch Mountains: Maarten de Ruijter

Onmisbaar voor Dutch Mountains: Maarten de Ruijter

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Waarom fiets je eigenlijk nog, vraagt de verslaggever na een minuut of tien. O, excuus, dat blijkt vloeken in de kerk. De Dutch Mountains fietsen niet (“dat doe je op de stadsfiets”), zij wielrennen en mountainbiken. Maarten de Ruijter, 21 en student biomedische wetenschappen, liet even daarvoor een klein gat in zijn bovengebit zien. Hij heeft de afgelopen jaren tijdens twee valpartijen (“klapband in een Italiaanse tunnel, daardoor miste ik een bocht”) zes tanden verloren en zijn kaak, neus, oogkas, sleutelbeen en rug (op drie plekken) gebroken. Verder heeft hij een litteken op zijn neus en voorhoofd en zit er nog wat Italiaans straatvuil – dat kleurt blauw - verborgen onder de huid bij zijn neus. De Ruijter grinnikt: “Wielrennen is een heel mooie sport. Je raakt er verslaafd aan. Het heeft altijd iets competitiefs, ook tijdens de training. Dan sprinten we naar het volgende plaatsnaambordje of we proberen elkaar er op een heuvel af te rijden. Vallen hoort erbij, zeker als je wedstrijden bij de beloften (was ik tot dit jaar) of amateurs (doe ik nu) rijdt. Het eerste wat een wielrenner daarna wil: weer die fiets op.” Zijn voorzitter en onafscheidelijke fietsmaat Robbin van de Geer kan dat alleen maar bevestigen. Maar Dutch Mountainslid Maartje Klein, die vorige jaar de hele Tour de France reed, één dag voor de echte koers, is nog nooit van haar racefiets gedonderd.

Maarten is lang (1.90, voor hij zijn rug brak was hij 1.93) en dun (65 kilo); het ideale postuur voor een klimmer. Afgelopen clubweekend in de Vogezen, reed hij bergop iedereen voorbij. Maar als het vlak wordt, dan laat hij zich terugzakken. “Een profiteur op het vlakke”, grinnikt de voorzitter. Nee, juist heel sociaal, sputtert Klein tegen. “Hij rijdt heel vaak met mij mee, moedigt me aan.” Want voor alle duidelijkheid: je hoeft geen ster op de fiets te zijn om lid te worden.

Zit Maarten niet op zijn racefiets, dan maakt hij foto’s en filmpjes voor de club, treedt hij op als voorzitter van de groep die het Nederlands StudentenKampioenschap op 6 oktober 2013 organiseert, en is hij hoofd van drie commissies. Afgelopen jaar zat hij in de MUSST, hij was al een keer bestuurslid van de Dutch Mountains en is beoogd voorzitter voor 2013/2014. “Hij een bemoeial met een heel grote mond”, concluderen Klein en Van de Geer tevreden. Vooral die grote mond is grappig, vinden ze. “In zijn eerste jaar heeft hij niks gezegd, moest die wennen.”

Zijn er ook nog minpuntjes? Jazeker, zegt Van de Geer, hij mag de ketting van zijn Koga wel eens wat beter schoonmaken. En hoe zit het met het liefdesleven nu hij gehavend uit de wielerstrijd is gekomen? Hij grijnst. Ook met littekens blijkt dat geen probleem.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)