Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Merendeel hoogopgeleiden nu tegen referenda

NEDERLAND. Een bindend referendum? Onder hoogopgeleide Nederlanders is de steun hiervoor in twee jaar tijd pijlsnel afgebrokkeld, blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

In de aanloop naar het Oekraïne-referendum nam de steun voor referenda drastisch af onder hoogopgeleiden: van 75 procent in 2015 naar 45 procent medio 2017. Driekwart van de laag- en middelbaaropgeleiden daarentegen zien zulke referenda nog altijd zitten.

Ook staan hoopgeleide Nederlanders in vergelijking met hun lager opgeleide landgenoten positiever tegenover vluchtelingen en andere migranten, en vinden ze het EU-lidmaatschap een goede zaak.

Hoogopgeleiden hebben sowieso meer vertrouwen in hun omgeving en voelen vaker de vrijheid om te zeggen wat ze willen. Dat hangt samen met hun visie op de politiek en de samenleving, zegt het SCP: ze hebben waarschijnlijk in een “algemener gevoel van mastery” dan lager opgeleiden.

Elke twee jaar brengt het SCP De sociale staat van Nederland uit waarin gekeken wordt in hoeverre Nederland door de jaren heen is veranderd.

HOP, Irene Schoenmacker

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: