Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

‘German Run’ onder controle

‘German Run’ onder controle

Photographer:Fotograaf: Vincent Janssen

MAASTRICHT. ​De ‘German Run’ bij de universiteitsbibliotheek (UB) is onder controle. Waar mensen in eerdere jaren werden verdrukt en omvergelopen, worden studenten nu tijdens de toetsperiode rustig en gecontroleerd binnengelaten.

Ook op deze dinsdag stonden studenten - voornamelijk Duitsers, vandaar de term ‘German Run’ - al vóór de openingstijd (8.30) in de rij om de beste studieplaatsen in de binnenstadbibliotheek te bemachtigen. “De glazen privé studiecabines zijn de beste studeerplekken”, legt Anna Schleifer, derdejaars Economics uit. Ook de stilteruimten op de eerste en tweede verdiepingen zijn populair, vertellen Fabian Gedden en Karim Itani, beiden tweedejaars International Business (IB).

“Als ik thuis zou blijven, zou ik op dit tijdstip niet aan het studeren zijn; er zijn daar te veel afleidingen”, vertelt Schleifer. “In de bibliotheek heerst echt een studeeratmosfeer”, valt Moritz von Friesen, eerstejaars IB, haar bij.

Von Friesen: “De German Run ging er eerdere jaren een stuk harder aan toe.” Voorheen werd er enorm gedrongen. Zodra de deuren open gingen, stormden studenten zo snel als ze konden naar binnen.

“Het was vooral belangrijk om het dringen en duwen te stoppen, om ongelukken te voorkomen. Daarom hebben we een plan gemaakt om de grote toestroom gecontroleerd binnen te laten. Het doel is om het gedrag van studenten te veranderen. Met resultaat: ze zien nu dat het gedrang geen nut meer heeft”, vertelt huismeester Roy Gilissen.

Studenten kunnen de bibliotheek in de binnenstad nu alleen bereiken via de Grote Looiersstraat, de ingang aan de Nieuwenhofstraat is afgesloten. De vroege vogels verzamelen zich achter een dranghek, waar een beveiligingsmedewerker de UM-kaarten van de studenten controleert en hen vervolgens één voor één doorlaat. “Ik controleer van half negen tot vijf uur. Zo’n achthonderd pasjes per dag. De studenten die tussendoor buiten gaan roken of lunchen komen daar nog bij”, vertelt security officer Leo Steenland. Zonder UM-kaart kom je er niet in. Steenland: “Als je je pas bent vergeten, moet je hem thuis halen of je kunt bij het Student Service Centre (SSC) een tweedaagse permit halen.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: