Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rector over seksuele intimidatie in Science Guide

Rector over seksuele intimidatie in Science Guide

“Seksueel onbetamelijk gedrag is iets wat we als organisatie niet mogen accepteren. Dan maakt het voor mij echt niet uit of je hoogleraar bent of een andere rol hebt. Ook al is diegene ‘een enorm bekende wetenschapper’ in het veld. Ook dan moet je als leidinggevende achter de melder gaan staan”, zegt Rianne Letschert, rector van de Universiteit Maastricht in Science Guide. Het online medium publiceerde de afgelopen weken een drieluik over seksuele intimidatie in de universiteit. Letschert vertelt in het derde artikel, over hoe bestuurders met de kwestie omgaan, dat ze zelf ook “weleens iets” heeft “meegemaakt” tijdens een congres als beginnend wetenschapper. “De persoon in kwestie was een gevierd wetenschapper. Voor hetzelfde geld ging deze man vervelende verhalen over mij vertellen omdat mijn afwijzing hem woedend had gemaakt. Toen ik terugkwam besloot ik het te melden bij mijn leidinggevende. ‘Ik ga er toch van uit dat jij dit niet zelf hebt uitgelokt’, was zijn eerste reactie. Toen bekroop mij wel de gedachte dat het dus geen zin heeft om zoiets te melden.”
Ze spoort een ieder aan “zelf je grenzen duidelijk aan te geven” en is er groot voorstander van dat mensen het voorval altijd melden waarna een “zorgvuldig onderzoek” kan worden gestart. Ook wanneer er slechts twee mensen bij betrokken zijn. Blijkt uit het onderzoek dat iemand over de schreef is gegaan, dan zal dat gevolgen hebben, zegt ze in Science Guide. Welke? “Het tegenhouden van promoties, verplichte cursussen of bij de meest ernstige gevallen ontslag.”
“Ik kan mij niet voorstellen dat er universiteiten zijn die een melding die op het niveau van het college van bestuur belandt, negeren. En als dit wel gebeurt, dan vind ik dat onacceptabel. Je kunt voor mij de koning van de afdeling zijn, maar op zo’n moment is dat niet belangrijk. Als je als cvb wegkijkt dan laat je de melder ongelofelijk in de kou staan.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)