Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Thee-juristen

Thee-juristen

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik heb nog geprobeerd om mijn snor te drukken, maar er was geen houden aan; ik moest en zou poolshoogte gaan nemen bij de rechtenfaculteit. De grote Germanicus wilde het zo. Eigenlijk kwam de oekaze van de rectrix, mevrouw Lichtschicht, maar van haar mag ik geen orders aannemen, van niemand eerlijk gezegd, Germanicus heeft mij dat ooit met zoveel woorden verboden. Alleen van de grote baas himself. “Als die Rianne klingelt, ob der Nick, ben jai niet thois, begrepen?” Dit was vóór zijn grote taalsprong voorwaarts, lezers. Dus ik gehoorzaam, je bent ambtenaar of je bent het niet en een oud adagium zegt immers dat ondergeschiktheid de ziel is van de ambtenarij. Dacht ik toch. Ik kom er straks nog even op terug.

Wat moest ik doen bij LAW, zoals ze zichzelf daar noemen om zich vervolgens af te vragen waar de Nederlandse studenten toch blijven?

Er zijn daar zorgen over het geestelijk en fysiek welbevinden van de studenten sinds een nieuwe decaan er de scepter zwaait. De vorige, vrouw Hildegard, was er eentje van de wat oudere stempel. Die had Mao nog meegemaakt en droeg met verve het ‘laat honderd bloemen bloeien’ concept uit. Vaak afgekort, in Nederland althans, tot Lahoblobloe. De wat politiekere hippies gingen er destijds gretig mee aan de haal. Doen wat je leuk vindt. Was vrouw Hildegard in haar jonge jaren een hippie? Natuurlijk! Dat zie je nog steeds. Ach, heur haar is tegenwoordig wat te kort om er bloemen in te vlechten, maar verder? De breed uitwaaierende kledingstijl gecombineerd met een breed uitwaaierende geest: lieve lezer, ik teken voor dergelijke bestuurders. Maar de moderne tijd vergt kennelijk strakkere types. Moderne types. En dus is daar nu een strakke Jan neergezet. Die vorige week in dit blad zijn plannen mocht ontvouwen. Hij wil T-vormige juristen opleiden. Ik schrok me een hoedje. T-vormig? Wat moet ik me daar nu weer bij voorstellen? We kennen allemaal de T-splitsing, daar moet je links- of rechtsaf anders knal je pardoes tegen de huizen aan de overkant. Maar een T-jurist? Is dat iemand die in de weg gaat staan zodat we er wel tegenaan moeten knallen? Is het iemand met de kleerhanger nog in zijn jasje? De jurist-vogelverschrikker? Strakke Jan legt uit dat de beeldspraak wijst op verticale verdieping en horizontale verbreding. Een jurist moet jurist zijn maar tegelijkertijd ook bedrijfskundige, socioloog, app-bouwer, mediator en wat al niet. Daar staat de bovenkant van de T dan voor. Maar strakke Jan vertelt er niet bij dat al die T-vormige studenten dan straks wel zeker vijf jaar langer over de T-studie gaan doen. Want anders heb je nog niks aan ze. Dan worden het van die half-intellectuelen waar Nederland toch al veel te vol mee zit. Die dan weer op het intellectuele dwaallicht Thierry B. gaan stemmen. En wil de UM dat, als UM? Neeeee!! donderde Germanicus toen hij me de Berg af stuurde. Waar ik onderaan bij toeval op professor Leeuw stuitte, die daar een groepje studenten de stad liet zien. Hij vertelde ze dat ondergeschiktheid de ziel is van de ambtenarij. En dat hij als ambtenaar-directeur  bij het onderzoekscentrum van het departement van Justitie dus altijd vol ontzag naar boven kijkt, en niet naar beneden. Dat hij al heel lang een soort T-jurist is. Omdat hij geen jurist is maar socioloog. Hij bedoelde ook niet T-jurist maar Thee-jurist. Dat dronk hij wekelijks met de minister. Die dan vroeg of Leeuw nog wat sturing kon gebruiken op de T-splitsingen van het wetenschappelijk onderzoek. En de professor antwoordde dan dat dat niet hoefde want dat hij de zaken heel goed zelf kon contextualiseren. En ja, dat hij zelf heel goed begreep wat hij daarmee bedoelde.

Albert Bergbroeder 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)